Räddningstjänsten jobbar för fullt med att släcka bränderna i Vännäs. Foto: Veronica Sjöström, SVT

Skogsbränderna längs järnvägen släckta

Uppdaterad
Publicerad

Bränderna längs järnvägen mellan Vännäs och Vindeln är släckta. Det var under lördagen branden startade efter att det blivit varmgång i bromssystemet på en vagn. På vagnen fanns timmer som tog eld och spred bränder längs med järnvägen.

Under söndagskvällen lyckades räddningstjänsten kontrollera och till slut släcka skogsbränderna mellan Vännäs och Vindeln. Man uppskattade under söndagen att det uppstått sju bränder längs rälsen. De flesta ska ha varit av mindre art varav två något större. Under lördagen uppskattades bränderna sammanlagt täcka en yta på fem kilometer längs spåret.

Tack vare gynnsamt väder fick räddningstjänsten bränderna under kontroll och man lyckades ringa in de eldhärjade områdena för att förhindra en eventuell spridning.

Skogsbränderna sommaren 2018

Bränderna var under söndagen inte särskilt våldsamma men den besvärliga terrängen försvårade räddningsarbetet. Brandpersonal från Nordmaling, Bjurholm, Umeå och Vännäs fanns på plats tillsammans med två vattenbombande helikoptrar och 15 personer från Hemvärnet.

– Vi var där i Vännäs och hjälpte till i går till klockan 18 ungefär. Nu har de fått bukt med det och det är bara att tacka och ta emot, säger Conny Qwarforth, insatsledare vid räddningstjänsten i Umeå, till SVT Nyheter under måndagsmorgonen.

Hemvärnet är på plats för att hjälpa bekämpa branden. Foto: Rolf Fredriksson/SVT

Startade med att timmervagn fattade eld

Branden startade när det blev varmgång i bromssystemet på en vagn. På vagnen fanns timmer som tog eld. Tåget stannade då i Brattby där personal på tåget lyckades släcka branden. För säkerhets skull larmade de 112.

En räddningshelikopter i full färd med att vattenbomba branden. Foto: Veronica Sjöström

– Och efter det började det komma in larm om bränder längs vägen. Då har det spridit sig längs spåret, säger Håkan Iseklint som är insatsledare i Umeå och hjälper till vid branden.

Inställda tåg

SJ behövde ställa in lördagen nattåg mellan Vännäs och Hällnäs på grund av branden och behövde även ställa in söndagens.

– Vi fixar med hotell åt de berörda resenärerna, åt de som ska söderut i Luleå och de som ska norrut i Umeå. Resenärerna kan också avboka sin resa och få ersättning, säger Dan Olofsson, SJ.

De resenärer som åker med Norrtåg kommer kunna ta en ersättningsbuss på den berörda sträckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet