Foto: SVT

Vandaler krossade flera busskurer

Publicerad

I helgen krossades elva busskurer på E12 mellan Tväråbäck och Kronoparken i Umeå. Skadegörelsen har polisanmälts och länstrafikens hållplatsansvarig säger att det kan det vara läge att se sig om efter andra alternativ än glas.

Vid lunchtid på söndagen fick länstrafiken in ett samtal från en person som berättade att flera busskurer längs E12 mellan Tväråbäck och Kronoparken var krossade. På måndagsmorgonen polisanmälde länstrafiken i Västerbotten händelsen.

Totalt är det elva busskurer vars glas blivit krossade enligt Johan Haraldsson som är länstrafikens hållplatsansvarige. Främst är det på vägen in till Umeå som glaset krossats, förutom där mitträcke saknas, där har båda kurer skadegjorts.

– Under den tid jag varit här har det aldrig varit så här organiserat, det här är väldigt allvarligt, säger Johan Haraldsson.

Funderar på att ta bort glaset

På Hemberget i Vännäsby har länstrafiken gjort ett försök med ett annat material i busskurerna som är icketransparent, enligt Haraldsson har de också klarat sig. Men efter det som inträffat nu i helgen lutar det åt att man kanske måste titta på andra alternativ.

– Det är så trist, tanken med glaskurerna är att skapa en ljus och trygg miljö, när man måste bygga igen de då tappar man hela vitsen med det och det är tråkigt ekonomiskt också för detta drabbar skattebetalarna, säger han.

Tar veckor att reparera

Innan alla kurer är åtgärdade måste länstrafiken först få besked från Umeå och Vännäs kommun och landstinget som är de som finansierar. När de bestämt vilket material som ska sättas in i kurerna kan arbetet påbörjas.

– Det kommer ta en vecka eller en och halv vecka att bara beställa allt glas och åka ut och göra jobbet, jag skulle tippa på att det tar två veckor innan det är åtgärdat, säger Johan Haraldsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.