Bilden är en genrebild och har ingen koppling till katten i texten. Foto: Adam Ihse/TT

Flera djur har insjuknat när gift placerats ut

Uppdaterad
Publicerad

När katten Dennis inte kom in på lockrop anade hans ägare oråd. Han hittade sedan sin katt, alldeles utmattad och det visade sig att han hade fått i sig blodförtunnande läkemedel, som någon troligtvis placerat ut för att förgifta katter i Röbäck.

– Jag tog honom till veterinären och fick där veta att fler djur i området har drabbats. Sedan har jag även hört av en annan kattägare i området att deras katt också blivit förgiftad, säger kattägaren som vill vara anonym.

Det var på tisdagsmorgonen som kattägaren i Umeå hittade sitt husdjur och tog med honom för prover hos veterinären. När svaren sedan kom visade det sig att Dennis hade fått i sig det blodförtunnande läkemedlet Waran.

– Det ska tydligen vara problem med katter som river upp rabatter vid vägen som går mot skolan, men att placera ut gift för att man inte tycker om katter är dåraktigt och helt galet, säger han.

Skapar oro för djurägare

Dennis har fått K-vitamintabletter och mår bra i dag, men hans ägare är ändå orolig.

– Mina katter kommer att hållas inne så länge det här pågår och jag vet att min granne nu har munkorg på sin hund då de promenerar i området. Tyvärr så drabbar det här vartenda djur som går på vägen och det är hemskt att det ska behöva vara så här.

Har hänt tidigare

Det här är inte första gången djur drabbas av utplacerat gift. Så sent som i tisdags hittade en hundägare en limpa med råttgift i under sin promenad i Holmsund. Även stadsdelen Umedalen har varit drabbat där någon försökt förgifta hundar med köttfärs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer