Foto: TT

Flera gräsbränder i länet – ladugård brinner

Uppdaterad
Publicerad

SOS larmades under söndagen om flera gräsbränder i länet. I Lövnäs utanför Vilhelmina tog en ladugård tagit eld. Liksom i Östra Spöland.

Larmet att en ladugård brinner vid Lövnäs utanför Vilhelmina inkom till SOS klockan 14.22. Enligt SOS brann en 40 kvadratmeter stor lada, en brand som startat i terräng omkring som börjat brinna. En ambulans kallades också till platsen.

Enligt polisen stod det fordon inne i ladan som stod relativt nära skog och andra byggnader. Det blåste i området. Eftersom ladan legat en bit bort från brandstationerna i området så hade räddningstjänst inte hunnit anlända när klockan var 14.50.

– Vi har varit här en stund och begränsat branden. Ladugården har brunnit ner, men vi håller branden i schack. Läget är under kontroll. Inga personer eller djur har kommit till skada. Vi har heller inte behövt evakuera, det finns mindre fritidshus i omgivningen men vi har säkrat omgivningen, sa räddningsledare Ingemar Samuelsson vid Vilhelminas räddningstjänst.

Ytterligare en ladugård brann ned

Även i Östra Spöland brann en ladugård ned under söndagen. När räddningstjänsten kom fram möttes man av en fullt utvecklad brand, och man fokuserade räddningsarbetet på att förhindra spridning.

Flertalet larm om gräsbränder i länet

Klockan 14 larmades SOS om en gräsbrand vid Rävtjärn i Fällfors, och vid 14.40 larmades SOS också om en gräsbrand på Rosengård utanför Skellefteå, en gräsbrand på en 30 gånger 30 meter stor yta.

Klockan 15.08 larmades SOS om ännu en brand, då vid Malån utanför Norsjö. Enligt larmet rör det sig om en yta på 50 gånger 50 meter. Även i Rusksele och Vilhelmina larmades det om gräsbränder vid 15.30-tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.