En tågolycka i vintermiljö kan få förödande konsekvenser enligt Rebecca Forsbergs forskning. Foto: SVT/Umeå universitet

Räddningstjänsten inte rustade för tågolycka i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Rebecca Forsberg åker alltid baklänges – och aldrig i tågets första vagnar. Hon menar att det är största chansen att överleva en tågolycka. Hennes forskning visar att räddningstjänstens resurser i Norrland inte är rustade för tågolyckor.

Rebecca Forsberg forskar vid Umeå universitet och hennes resultat visar att bara ett begränsat antal vagnar kan hanteras vid en olycka. Något som kan få förödande konsekvenser.

– Vi har inte resurser att till exempel hantera sju tågvagnar vid en stor olycka. Vi skulle kunna klara passagerarna i en av tågets vagnar. De övriga skadade kommer att få vänta i flera timmar, flera kan komma att dö, säger Rebecca Forsberg.

Tar fram insatsplan

Just nu håller Umeå universitet, MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) tillsammans med polis och räddningstjänst att ta fram en insatsplan för hur man skall hantera en stor tågolycka.

– I dag finns det inte någon sådan plan. Vi kör nu med bandvagnar och mäter tiden det tar att ta sig till en ”fingerad olycksplats”. Vi får också låna en tågvagn från Norrtåg där vi ska slå sönder några fönster och mäta hur snabbt temperaturen faller, säger Forsberg.

Skulle betyda katastrof

Tanken är att se hur länge skadade tågpassagerare klarar att vistas i kyla. En sak vet man dock redan. En stor tågolycka i Norrland, i väglöst land och i kyla, skulle betyda katastrof.

– Det kommer att hända, vi vet bara inte när och inte var, säger Rebecca Forsberg.

Vad händer då med passagerarna i resten av tågets vagnar vid en olycka om man nu bara klarar av att rädda passagerarna i en vagn med godtagbart resultat?

– De kommer att få det väldigt kallt och jobbigt, säger Forsberg.

De överlever kanske inte?

– I värsta fall kan det bli så.

Sitta längst bak

All olycksstatistik visar att de flesta skadade finns längst fram i tåget.

– Vill man minimera riskerna ska man sätta sig längst bak i tåget och det är viktigt att sitta baklänges, det gör jag alltid själv, säger Rebecca Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.