Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har varit riktigt kallt på flygplatsen i Umeå under fredagen – flera avgångar har försenats. Foto: Julia Hedlund/SVT

Flygplanen på Umeå flygplats stod stilla i kylan

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsförmiddagen kunde inte flygplan avgå från Umeå flygplats. Anledningen var att avisningsvätskan som sprutas på planen bara är godkänd för -33 grader.

Vid 11-tiden kunde trafiken komma igång igen.

På fredagsförmiddagen mätte temperaturen på flygplatsen -36 grader.

– Vi kan inte genomföra avisningar eftersom den vätska vi använder är certifierad för minus 33 grader som lägst. Det här är en säkerhetsfråga, säger Bengt-Ove Lindgren.

Bland planen som påverkades fanns ett charterplan till Gran Canaria.

– Det är tre kärror som står nu med underhållsström och inväntar att åka, sade Bengt-Ove Lindgren till SVT vid 11-tiden.

Alla lokalbussar i Skellefteå är inställda till klockan 14, och flera regionala bussturer i länet har ställts in för hela fredagen.

Så här ser det ut när personal på flygplatsen använder en de-icing-maskin för att ta bort is, snö och frost. Foto: Julia Hedlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.