Rönnbäcken, Västerbotten. Foto: Marie Persson

FN kritisk till gruva i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Nickelmountain fick tillstånd att starta tre gruvverksamheter inom Vapsten sameby. Men nu går FN in och kritiserar planerna i Rönnbäcken. De menar att planerna strider mot flera artiklar i FN:s kovention mot rasdiskriminering.

Efter regeringens beslut att ge företaget Nickelmountain AB tillstånd att öppna tre dagbrott inom Vapstens sameby, så vände sig samebyn tillsammans med Samerådet till FN:s rasdiskrimineringskommitté. Det skriver Sameradion & SVT Sápmi.

Ser det som hot mot samebyn

För fem år sedan beslutade regeringen att ge grönt ljust till Nickelmountain AB att starta tre dagbrott ett par mil söder om Tärnaby på Sundsberget, Rönnbäcknäset och Vinberget. Området är utpekat som riksintresse både för rennäringen och mineralutvinningen. Men i detta fall menar regeringen att en nickelgruva har ett större samhällsintresse än rennäringen och att gruvan kan generera upp till 500 jobb.

Vapsten sameby har från börjat sagt att en gruva på dessa marker är ett hot mot samebyn då området ligger mitt i samebyns åretrunt-marker, mitt i den viktiga passagen mellan olika säsongsbeten.

Anmälde till FN

Samebyn anmälde saken till FN:s rasdiskrimmineringskommitté som tog upp frågan. Enligt samebyn och Samerådet strider beslutet mot flera artiklar i FN:s konvention mot rasdiskriminering, bland annat om lika behandling i domstolar samt skydd mot egendom.

Svenska staten däremot avvisar samebyns överklagan som menar att rasdiskrimineringskonventionen gäller äganderätt och eftersom det i det här fallet handlar om bruksrätt av markerna för rennäringen så borde samebyns yrkande avslås. Dessutom menade Sverige att saken inte prövats fullt ut inom det svenska rättssystemet, bland annat eftersom mark- och miljödomstolen inte behandlat frågan ännu. Men FN:s Rasdiskrimineringskommitte har gett samebyn rätt i saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.