Vindelns folkhögskola är en av två folkhögskolor i länet som erbjuder nya utbildningar till hösten. Foto: SVT

Folkhögskola tömde fond – pengar till elever gick till inredning

Uppdaterad
Publicerad

Pengarna skulle gå till stipendier, istället använde skolan dem till inredning och renovering. Nu får styrelsen för Vindelns folkhögskola skarp kritik av Region Västerbottens revisorer. 

Elever vid Vindelns folkhögskola kan ansöka om stipendier från Kempefondens slöjdlinje. Tanken är att avkastningen från fonden ska gå till studieresor och projektarbeten. Men nu visar en granskning av Region Västerbottens revisorer att fonden tömdes förra året, och pengarna bland annat lades på att renovera skolans lokaler. Detta var Folkbladet först med att berätta. 

– Pengarna har gått till att byta tak, köpa möbler och annat, motorsågar och datorer till exempel, säger Christer Fessé (M), ordförande i landstingsrevisionen.

Av de över 500 000 kronor som fanns i fonden i början av 2018 fanns vid årsskiftet inget kvar.

– Där var det noll. Nu måste man se till att pengarna återförs till fonden, säger landstingsrevisorn Christer Fessé (M).

Lämnade över ansvar

Styrelseordförande Bo Brydsten (S), som avgick vid årsskiftet, har under året överlåtit till chefen för folkhögskolan, Anna Hartman Sjödin, att förfoga över pengarna. Något som revisorerna kritiserar.

– Det beslutet var obehörigt och styrelsen har inte heller fått veta detta. Det är det som är det grova i det här, säger Christer Fessé.

”Ett gemensamt ansvar”

Bo Brydsten menar att tanken var att utreda hur fonden skulle avvecklas eftersom den inte gav någon avkastning. 

– Chefen fick uppfattningen att hon kunde använda pengarna till annat.

Bo Brydsten säger att han senare fick veta att han inte fick lämna över beslut om fonden. 

– Jag kände inte till det, jag litade på att folkhögskolechefen visste det. Vi har ett gemensamt ansvar.

I en skriftlig kommentar säger Anna Hartman Sjödin att man bland annat konsulterat en jurist vid landstinget innan man spenderade pengarna.

”Fonden har inte haft någon avkastning på många år. De hantverksstipendier vi delar ut finansieras av verksamheten. Det finns ingen plan att sluta med detta. Därför användes pengarna för de studerande vid hantverkslinjerna. De fonderade medlen har bland annat gått till resor för hantverkslinjerna, viss inredning i hörsalen, renovering av smedjan och inhyrd extern personal på hantverkslinjerna. ”

Vill inte ge ordföranden ansvarsfrihet

Revisorerna riktar nu en anmärkning mot styrelsen för folkhögskolan för brister i förvaltningen av fonden, men också för brister i styrning och intern kontroll. Man föreslår också att folkhögskolestyrelsens ordförande inte ska beviljas ansvarsfrihet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.