Hör Anna-Lena Danielsson (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, om vad överbeläggningarna beror på. Foto: TT, Erik G Svensson/SVT

För få vårdplatser inom psykiatrin i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatrin i Västerbotten har problem med överbeläggningar. Det här påverkar patienterna negativt och är ett arbetsmiljöproblem för personalen. Nu tar regionen tag i problemet.

– Under det här året kommer vi öka med åtta platser för vi ser att något måste göras, säger Anna-Lena Danielsson (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Antalet överbeläggningar inom psykiatrin ser bättre ut än på flera år, det visar siffror från Sveriges kommuner och landsting. Drygt två av hundra disponibla vårdplatser var överbeläggningar.

Men i Västerbotten går man mot rikssnittet och här ökade antalet överbeläggningar till nästan 10 stycken på hundra tillgängliga platser.

”Tittar på helheten”

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S) tror att ökningen beror på antalet slutna vårdplatser som länet har.

– Överlag har vi haft många överbeläggningar inom just psykiatrin. Här handlar det om att titta på helheten vi har fler slutenvårdsplatser i psykiatrin än i övriga landet, säger hon.

Överbeläggningarna påverkar både patienter och personalen.

– Det är inte roligt att ligga där det är för mycket patienter och för lite personal. Det är ett arbetsmiljöproblem, vi får svårt att rekrytera och vi är ingen god arbetsgivare om vi har överbeläggningar. Så det här är någonting vi jobbar med hela tiden och speciellt nu är det i fokus, säger Danielsson (S).

Stora utmaningar framöver

Nämndens 1:e vice ordförande Lars Bäckström (C) konstaterar också att regionen har stora utmaningar framför sig. Han hoppas att närsjukvårdsreformen ska kunna göra att det blir bättre för alla.

– Jag tror att vi båda vill samma sak, att kunna erbjuda våra medborgare en god vård och inte att det ska vara stora överbeläggningar, Nu har vi en tuff ekonomi att jobba med så vi får anstränga oss ännu mer. Reformen som sjösätts inom en månad kan i längden göra att vi kan möta patienterna närmare. Nu är också både primärvård och sluten sjukhusvård under samma hatt och det kan vara en fördel för att underlätta att patienter inte ska falla mellan stolarna, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.