Förälder döms efter att ettåring nästan drunknat

Publicerad

Den ettåriga flickan hittades livlös i vattnet i juni, men klarade sig. Nu döms en av föräldrarna till dagsböter efter incidenten vid Gammplatsen.

Det var i juni förra året, när familjen var vid Gammplatsen i Lycksele, som den ettåriga flickan plötsligt saknades. Hon hittades snart i vattnet men saknade då både andning och puls. När återupplivningsförsök påbörjades var hennes kroppstemperatur nere på 34 grader.

Hon flögs till Lycksele sjukhus med ambulanshelikopter och klarade sig utan allvarligare skador.

Föräldrarna åtalades, en döms

Föräldrarna har sedan dess åtalats för framkallande av fara respektive vållande till kroppsskada. Nu frias mamman, men pappan fälls för vållande till kroppsskada.

Tingsrätten anser att mamman som tagit ansvar för att förbereda mat till familjen inte kan lastas för att flickan hamnade i vattnet. Däremot anser rätten att mannen, som vid tillfället lekte med familjens två andra barn, borde ha haft mer uppsikt över ettåringen.

Borde haft koll på flickan

Rätten anser att även om han försökt hålla uppsikt över alla tre barnen har åtgärderna i sig visat sig helt otillräckliga. Samtidigt poängteras att agerandet ”ligger mycket långt från en uppsåtlig gärning”, men att han inte borde lämnat flickan ur blickfånget.

Straffet bestäms till dagsböter på 1500 kronor. Han ska också betala skadestånd på 5000 till dottern för sveda och värk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.