Foto: SVT.

Föräldrar får vänta på att checka in barnen

Publicerad

Under året var det tänkt att samliga förskolor i Umeå skulle få det digitala tidssystemet Tempus installerat. Bland annat för att föräldrarna ska ha lättare ska kunna incheckning. Men nu har projektet förskjutits.

I november förra året kunde vi berätta att alla förskolor i Umeå kommun skulle få ett digitalt tidssystem.  Ett system där föräldrarna själva kan checka in, fylla i tider och sjukanmäla sina barn via en elektronisk tavla på skolan och en app i mobilen.

Planen var att kommunens förskolor skulle få systemet installerat under detta år, men projektet ser ut att förskjutas.

– Inför 2015 var vi tvungna att titta på vilka förutsättningar vi hade och var tvungna att ifrågasätta inköp av skärmar. Vi köpte upp och monterade ett antal, men i år har vi ingen möjlighet att investera i fler, säger Lennart Jonsson, biträdande verksamhetschef  för- och grundskolan.

Sparkrav

Anledningen är de effektiviseringskrav som drabbat för- och grundskolan. Något som nu gör att många förskolor nu måste vänta, i värsta fall flera månader, och att man får nöja sig med datorer istället för touchskärmar.

– Vi var beredda och budgeterade för att alla skulle få touchskärmar. Men sparkraven som grundskolan stod inför 2015 var stora och då gjordes det en prioritering där den här teknikdelen fick stå tillbaka, säger Jonsson och fortsätter:

– Nu jobbar vi på en förutsättning där alla ska kunna använda systemet, oavsett om det blir via en handdator eller en skärm i hallen. Det viktigaste är själva funktionen i systemet och det tror vi att vi kan tillgodose relativt snart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.