Foto: SVT

Föräldrar misstänker mögel på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Flera föräldrar misstänker att förskolan i Tvärålund är drabbad av mögel. Barn har fått symptom som föräldrarna misstänker orsakats av mögel i luften och föräldrarna är oroliga.

– Barns hälsa går inte att backa, säger en förälder som vill vara anonym.

Det handlar om att barn drabbats av näsblod utan anledning, av eksem, svårläkta sår och klåda.

Föräldrarna uppger att det var 2015 som de första symptomen upptäcktes på två barn. Enligt en sammanställning föräldrarna gjort rörde det sig om besvärliga sår på munnen som tycktes bli bättre vid lov eller annan frånvaro från förskolan. Sammanlagt är det åtta barn som drabbats enligt sammanställningen.

Fick byta jobb

En mamma berättar att hennes fyraåriga dotter har fått eksem i ansiktet och irritation i luftvägarna, utan att ha andra symptom.

Det har gått så långt att mamman bytt arbete så att hon och pappan kan vara hemma med de två barnen, som alltså inte längre är på förskolan.

– Nu jobbar jag tvåskift. Jag och min man ses på parkeringen och barnens symptom har helt försvunnit nu när de inte längre vistas på förskolan, säger mamman.

Flyttade från Tvärålund

En förälder säger att hans barn hade nästan 75 procent frånvaro från förskolan i fjol.

– Varje vecka hade han hosta, det gick aldrig över, han hade hosta i elva veckor.

Nu har familjen flyttat från Tvärålund, men sista dagen på förskolan blev det riktigt allvarligt.

– Han fick allergichock och vi fick fara med pojken till akuten. Och det var andra gången det hände, säger pappan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.