• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

En ung tjej trakasserades av föräldrar när hon dömde en innebandymatch för små barn. Foto: TT/SVT.

Föräldrar skrek på ungdomsdomare – tills hon grät

Publicerad

En ung domare dömde flera innebandymatcher för små barn i helgen. Då skrek och klagade föräldrarna så mycket att hon tillslut började gråta.
– Det är hemskt. Det är vuxna som är problemet, säger Ulrich von Pawel-Rammingen på domarkommittén.

Det var i helgen som det arrangerades flera innebandymatcher för barn i upp till tioårsåldern. Flera klubbar från Umeå och kringområdet deltog.

Tjejen, som ganska nyligen börjat som domare, dömde flera av barnens matcher. Men innebandyfesten blev en stor flopp för hennes del. Vissa föräldrar betedde sig otroligt illa och skrek och klagade på alla domslut.

Grinade på planen

”Jag fortsatte bara att döma men kände ju att jag vart mesigare och mesigare och vågade inte säga emot dom längre även fast jag skulle gjort det för det är ju domaren som dömer”, skriver den unga domaren i en redogörelse till Västerbottens domarkommitté.

– Barn måste få leka leken. Det är ungdomar som dömer barnen och det är vuxna som är problemet, säger Ulrich von Pawel-Rammingen till SVT Nyheter Västerbotten.

Skrikandet fortsatte. En förälder gick ner från läktaren och ställde sig vid planen för att skrika på den unga tjejen (som dessutom dömde ensam).

”De sista minuterna gick jag och grinade på planen efter alla kommentarer och då tyckte jag verkligen inte att det var kul längre och jag vill inte döma något mer”, skriver hon.

Föreningarna ska kontaktas

Ulrich von Pawel-Rammingen är ordförande i Västerbottens domarkommitté. Han ser allvarligt på det som inträffat.

– Det inträffar sådana här fall emellanåt. Det spelar ingen roll hur många insatser vi gör. Det kommer alltid nya historielösa föräldrar, säger han.

Hur går ni vidare med detta?

– Domarkommittén har beslutat att kontakta de inblandade föreningarna. Spelare och föräldrar beteende är en ledarfråga. Vi har också domarcoacher som har kontaktat domaren för att se till att hon mår bra efter omständigheterna, säger von Pawel-Rammingen.

”Det är faktiskt barn som dömer”

Vad vill du säga till föräldrar som kommer för att se sina små barn idrotta?

– Heja på era barn, heja på motståndarna och heja på domaren. Låt barnen få leka och använd sunt förnuft. Det är inte innebandy-VM, säger von Pawel-Rammingen.

Föräldrar till andra unga domare har också reagerat på händelsen:

”För oss känns inte detta okej, det är barn som spelar och det är faktiskt barn som dömer, och dessa unga domare gör sitt bästa för att göra rätt och fatta rätt domslut. Vi som föräldrar vill också kunna känna att vi kan lämna av våra ungdomar för deras arbetsinsats utan att dom ska behöva bli kränkta, bli illa behandlade och må dåligt”.

En förälder bad om ursäkt till domaren efter matchen. Ledarna i båda lagen ställde också upp och var aldrig något problem under matchen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer