Lars-Åke Ling och hunden Konrad, 11 månader, tänker kämpa för att få behålla hagen på Gammlia. Foto: SVT

Hundar förbjuds i museets hagar

Uppdaterad
Publicerad

En fårhage vid Gammlia i Umeå har blivit plats för diskussion. Hundägare som brukar nyttja hagen på vintern för att kunna träffa andra hundägare och samtidigt låta hundarna springa fritt möttes nyligen av en skylt att de inte lägre var välkomna.

Åsa Hjelm bor nära Gammlia och verkligen älskar hagen som blivit en plats för inte bara hundar att mötas utan också för människor.

– Vi är här på vintern när inte Gammlia har djur här. I söndags hade vi tvåårskalas för vår Hjojje, en cairnterrier som också trivs som fisken här, säger Åsa Hjelm.

Blev förbannad

När hon i måndags möttes av en skylt blev hon både förvånad och lite förbannad.

– Att bli kallad sanitär olägenhet känns ju inte så schysst, jag kände mig faktiskt kränkt. Jag tar alltid upp bajs efter hunden och att det finns de som fuskar på Gammlia är bara en avspegling av hur det ser ut i resten av stan, säger Åsa Hjelm.

Vill föra dialog

Idag blir det möte på Gammlia. Hon ville veta vem det är som hittat på att de med hund inte längre är välkomna att grilla korv och träffas med sina hundar här.

– Det man nu gör om man sätter upp förbud är att de möten som blir här – kanske med någon som inte träffar någon annan på hela dagen – går förlorad.

”Vem blir störd?”

Hon beskiver människorna hon lärt känna tack vare Gammliahagen med värme, en hage som inte nyttjas på vintern men bebos av får på sommaren.

– Vem är det som egentligen blir störd? Och varför har ingen gått ut och talat med oss utan bara satt upp en skylt utan avsändare, för det är då inte styrelsen som har fattat det här beslutet som jag först fick besked om från personalen, säger Åsa Hjelm. 

Idag ska hon och hennes nyvunna hundvänner träffa chefen för museet och tala om att de avhysts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.