Svenska hockeyförbundets Anders Wahlström vill se över selectverksamheten.

Hockeyförbundet vill se över privata elitsatsningar i norr

Uppdaterad
Publicerad

Svenska hockeyförbundet samlar nu samtliga föreningar i norr för att se över hur privata aktörer och så kallad selectverksamhet påverkar barn- och ungdomshockeyn, där man plockar unga talanger ur lagen i norr.

– Inget emot om det görs på annan tid än under säsongen, men när det krockar kan det bli konflikter, säger Anders Wahlström, Svenska hockeyförbundet.

Under fredagen höll svenska hockeyförbundet samtal med distrikten i norr, däribland Västerbottens hockeyförbund, för att bättre belysa de problem som kan uppstå när föreningsverksamhet krockar med privata aktörer och hur det drabbar barnen.

Mötet hölls med anledning av den granskning som SVT Nyheter Västerbotten gjort om ungdomsverksamheten i Björklöven.

Gemensam linje

– Vi samlades för att prata om hur vi kan förhålla oss till de privata aktörer som också bedriver hockeyverksamhet längs med Norrlandskusten och om vi kan få till en gemensam linje där, säger Anders Wahlström, barn- och ungdomsansvarig vid Svenska hockeyförbundet.

Det är allt vanligare med privata företag som inte bara bedriver utbildning utan också tar med sig unga spelare utomlands för att delta i cuper och camper och på så vis få mycket rutin i spel på hög nivå. Dock påverkar detta föreningarna under pågående säsong.

– Vi har inget emot vad som görs på annan tid än under själva säsongen, men när det krockar kan det bli konflikter, säger Wahlström.

Dubbla stolar

Han drar exempel där tränare plockat spelare till privata camper, tränare som sitter på dubbla stolar och som då också blir del i att identifiera så kallade talanger väldigt tidigt fast det uttalat inte ska göras av föreningsföreträdare i så tidig ålder.

– Här ser vi att man inte i alla lägen verkat för att behålla så många som möjligt så länge som möjligt. Därför vill vi samla klubbarna längs Norrlandskusten för att tala om hur vi som föreningar ska förhålla oss till selectverksamhet och privata aktörer, säger Wahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.