Bilden är en genrebild och har ingen koppling till händelserna i artikeln. Foto: TT

Föreslog vårtmedel som gav kemisk brännskada

Publicerad

En person i Västerbottens län sökte hjälp för en utbuktning på sin hud och blev rekommenderad ett vårtmedel. Det gav personen en kemisk brännskada.

Det var tidigare i år som personen sökte hjälp för behandling av en utbuktning vid ett apotek i Västerbottens län och farmaceuten rekommenderade ett vårtmedel till personen.

Istället för att lindra besvären blev det värre och personen ådrog sig en kemisk brännskada. Huden frättes bort eftersom och det började vara. Kunden sökte då hjälp vid ett annat apotek och fick behandling för brännskadan eftersom personal konstaterade att medlet inte bör användas på frisk hud.

Kunden blev förbjuden att bada och sola hela sommaren 2018 på grund av infektionsrisk.

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg som allvarlig vårdskada. Det berörda apoteket har vidtagit åtgärder genom kompetensutbildningar och konstaterar att kompetensutvecklingen behöver prioriteras högre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer