Västerbottensnytts Marit Israelsson träffar Sandra Landin, som under en period jobbade åt Personalstrategerna i Norsjö. Foto: SVT

Företagen som tjänar stort på arbetslösheten

Uppdaterad
Publicerad

Före detta anställda berättar att det snålades till och med på tvål. Men de två senaste årsredovisningarna visar att det rikstäckande företagets ägare samtidigt tog ut drygt 50 miljoner kronor till sig själva. Det handlar om ett privat företag som ska vara Arbetsförmedlingens förlängda arm och hjälpa de mest utsatta på arbetsmarknaden i bland annat Västerbotten.

Kompletterande aktörer – så kallas de företag som ska ge unga arbetslösa, långtidsarbetslösa, nyanlända, invandrare och funktionshindrade något mer än vad Arbetsförmedlingen kan erbjuda. Företagen ska förbättra matchningen på arbetsmarknaden och förhindra utanförskap, se till att alla får individuellt anpassat stöd och hjälp av en personlig handledare. De senaste fem åren har Arbetsförmedlingen betalat ut nära fem miljarder kronor till privata företag i den här branschen.

Ett av de företagen är det rikstäckande Personalstrategerna, med flera kontor i Västerbotten.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Enligt före detta anställda som Västerbottensnytt varit i kontakt med, så handlar allt om pengar. Verksamheten skulle drivas så billigt som möjligt, något som blev tydligt för Sandra Landin, som under en period jobbade åt företaget i Norsjö.

– Jag signalerade tidigt att tvålen höll på att ta slut och påminde om den men det kom ingen tvål. Till sist köpte jag tvål för egna pengar för vi ville ju vara rena om händerna, säger hon och berättar att hon också köpte diskmedel, billiga tepåsar och tog dit sin egen vattenkokare.

Ekonomisk framgång

I Skellefteå försökte personalen till exempel få pengar till takfästen som behövdes till en projektor som användes i undervisningen men fick nej, och ny toner till skrivaren tog det flera månader att få till kontoret. Men enligt regionchefen Frida Häggström stämmer inte de beskrivningarna.

– Nej, självklart tillhandahåller vi ju all den utrustning som behövs för att driva en bra verksamhet.

Och verksamheten går bra. I alla fall ekonomiskt. Personalstrategerna är en framgångssaga. Vinsterna har varit höga och företaget har prisats för sin snabba tillväxt, bland annat utsågs det så sent som i höstas av tidningen DI till årets gasell.

Moderbolaget som äger hela verksamheten heter Happy Business Sweden. Bakom det bolaget står Per Fredriksson och Johanna Pettersson från Eskilstuna. Enligt årsredovisningen från år 2010/2011 har de gjort en aktieutdelning på ungefär 16 miljoner kronor, tagit ut en miljon kronor i lön och gjort pensionsavsättningar på 18 miljoner kronor. Totalt handlade det alltså om 35 miljoner kronor.

Tog ut mer än 50 miljoner

Senaste årsredovisningen, som kom för bara en vecka sen, visar att ägarna nu tagit ut knappt fem miljoner kronor ur moderbolaget i form av  löner, utdelningar och pensionsavsättningar. Den årsredovisningen visar också att ägarna gjort ytterligare en extra vinstutdelning på 16,7 miljoner kronor.

De båda senaste årsredovisningarna vittnar alltså om att ägarna tagit ut över 50 miljoner kronor i aktieutdelningar, löner och pensionsavsättningar.

Frida Häggström, som leder verksamheten från Bollnäs i söder till Kalix i norr, har ingen inblick i företagets ekonomi och har inte läst någon årsredovisning.

– Nej, det är en ägarfråga.

Vd Per Fredriksson ställer inte upp på någon intervju, men skriver i ett mail:

”Vi är i övrigt ett fullt normalt företag som gör fullt normal vinst och tar ut en fullt normal aktieutdelning (vilket framgår av vår årsredovisning).”

Skattebetalarnas pengar

– Det är fruktansvärt, och det här som gör att man börjar misstro samhället. Arbetsförmedlingen pumpar ut en massa pengar och de skulle kunna leva gott resten av livet även om de lägger ner verksamheten idag, eftersom de redan har plockat ut de här pengarna, säger Sandra Landin i Norsjö.

Personalstrategernas verksamhet bygger på skattepengar. SVT har granskat ett 20-tal av de bolag som fått mest pengar av Arbetsförmedlingen mellan 2010 och 2012. När det gäller just Personalstrategerna så betalade Arbetsförmedlingen år 2010 ut drygt 87 miljoner kronor till företaget och år 2011 handlade det om att 114 miljoner kronor av Arbetsförmedlingens pengar gick till företaget.

Även Jobbgiganten som ingår i koncernen återfinns på topplistan över de företag i Sverige som får mest pengar från Arbetsförmedlingen. År 2010 handlade det om drygt 21 miljoner kronor, och år 2011 var motsvarande summa drygt 10 miljoner kronor. SVT:s granskning visar att de kompletterande aktörerna i Sverige sammanlagt fått närmare 4,7 miljarder kronor under de senaste fem åren.

– Jag jobbade inom rehab och kan konstatera att det som räknades var administrationen, att pengarna skulle komma in till företaget. Månadsrapporterna och slutrapporterna var viktigast, inte kvaliteten eller hur man bemötte deltagarna, berättar en annan före detta anställd.

– Man kunde uppmanas att skriva slutrapporter om människor som man aldrig träffat.

Korta anställningar

Det Sandra Landin i Norsjö reagerar på, är att det som varit en mycket god affär för företaget, för henne inneburit en osäker anställning med dåliga arbetsförhållanden. En bild som också bekräftas av flera källor Västerbottensnytt varit i kontakt med.

– Det handlar om korta anställningar där man inte får veta om man får fortsätta förrän samma dag man enligt anställningskontraktet ska gå hem och hur bra är det för deltagare som redan är sköra och utsatta som behöver kontinuitet att deras handledare plötsligt slutar.

– Nej vi erbjuder ju inte trygga anställningar på så sätt utan vi är ju tydliga med att vårt underlag för anställning är en eller tre månader. Vi är väldigt ärliga med de medarbetare som går in i det här vad vi kan erbjuda så att man inte känner sig lurad utan är med på banan. Det handlar om ifall jag vill vara med den tiden och göra skillnad, kommenterar Frida Häggström den kritiken.

Men om man nu är med en eller tre månader, hur stor skillnad kan man göra på så kort tid?

– Vi gör skillnad varje dag.

Enligt Frida Häggström hjälps man också åt på kontoren om någon är sjuk, och därför kan det hända att slutrapporter skrivs av någon annan än deltagarens egen handledare.

Företaget utökar

Norsjökontoret lades enligt Sandra Landin plötsligt ner trots att det fortfarande fanns deltagare inskrivna, och själv fick hon sluta. När hon hämtade sin vattenkokare och andra personliga saker tänkte hon också avsluta sina mejlkontakter.

– Men min mejl var redan borta och när de tagit bort den vet jag inte men den var redan borta. Jag var redan ute ur systemet, säger hon.

Trots den omfattande kritiken från deltagare och anställda fortsätter Personalstrategerna att expandera. Just nu söker Personalstrategerna en handfull medarbetare till Västerbotten – och så sent som för några veckor sedan startade företaget om insatsen Meritportfölj i samarbete med Arbetsförmedlingen i Norsjö.

Men för Sanda Landin är Personalstrategerna ett avslutat kapitel.

– Nej jag skulle aldrig jobba åt dem igen, jag skulle hellre gå arbetslös.

De som Västerbottensnytt talat med är överens om att kontrollen från Arbetsförmedlingens sida måste bli bättre och tycker att det är fel att företag kan göra såna vinster på statliga pengar – på bekostnad av de mest utsattta på arbetsmarknaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet