I över fem minuter gick 29-åringen loss på bilen med en stor skiftnyckel. Foto: Polisen

29-åring förföljde äldre par i 13 mil – slog sönder deras bil

Uppdaterad
Publicerad

En 29-årig man hemmahörande i Norrbotten döms sedan han totalförstört ett turistande pars bil. Det var efter en omkörning som 29-årigen ilsknade till.

Det var hösten 2015 som en 64-årig man från Lettland tillsammans med sin fru hade hälsat på sin son som bor i Norge. På väg hem genom Sverige skedde en omkörning där paret och 29-åringen båda vek ut samtidigt för att köra om en bil som låg framför dem.

Slog i fem minuter

29-åringen tvingades då väja ner i diket och fick en skada på sin bil. Han ville få ersättning för sin skade bil och förföljde den lettiska mannen i 13 mil tills han stannade på en bensinstation i Norsjö. När 29-åringen inte fick gehör om ersättning för skadan på hans bil så tog han fram en 70 centimeter lång skiftnyckel och började slå sönder parets bil.

29-åringen har erkänt skadegörelsen av bilen och bedömer själv att han slog på bilen i drygt fem minuter.

Bilen totalförstörd

Vid ett tillfälle försökte bilens ägare att gå emellan och fick då ett slag i huvudet. Vittnen till händelsen kan inte säga säkert om 64-åringen blev slagen av skiftnyckeln men säger att han haft ett blödande sår i huvudet efter händelsen. Mannen har varit tvungen att söka vård efter överfallet då han mått psykiskt dåligt en lång tid efter händelsen.

Nu döms 29-åringen i ett samlat åtal för bland annat skadegörelse och misshandel. Han ska ersätta skador på bilen för 3630 euro samt 14 200 kronor i skadestånd till mannen. Utöver den händelsen döms 29-åringen även för rattfylleri och våld mot tjänsteman, som skett vid ett annat tillfälle. Nu väntar skyddstillsyn och 100 timmar samhällstjänst för honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer