Foto: SVT

Förhandlingarna avslutade i oenighet vid Element Six

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna mellan Element Six i Robertsfors och de lokala fackförbunden har avslutats. När företaget och facken inte lyckats att enas har nu företaget ensidigt beslutat om ett avgångsvederlag till alla anställda.

Då det inte visat sig möjligt för företaget att nå en överenskommelse med de lokala fackförbunden har ledningen för Element Six i Robertsfors beslutat att avsluta förhandlingarna som pågått sedan juli 2014 och istället presentera ett ensidigt erbjudande om avgångsvederlag till de anställda.

– Vårt mål har hela tiden varit att vara så transparenta som möjligt mot våra anställda. Tyvärr var det inte möjligt att komma överens med fackförbunden, och vi ser därför behov av att gå vidare och presentera detta avgångserbjudande direkt till medarbetarna”, säger Carsten Sill, VD för Element Six i ett pressmeddelande.

Alla anställda, inklusive 55 visstidsanställda, som nu har fått en tillsvidareanställning, kommer att bli erbjudna ett avgångsvederlag motsvarande upp till 6 månaders lön baserat på anställningstid för tjänstemän, samt ett engångsbelopp motsvarande 100 000 kronor för kollektivanställda.

En följd av att företaget och facken inte kommer överens gör att man kommer att sköta all bemanning genom bemanningsföretag från och med 1 juli 2015. Alla anställda på produktionssidan kommer att erbjudas att följa med till bemanningsföretaget.

Stängningen av fabriken förväntas ske under det första halvåret 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.