Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När Jörns Skoterklubb sladdade lederna gick sladden genom isen på leden mot Storklinta. Foto: Jörns Skoterklubb

Förrädiska isar runtom i Västerbotten – trots kylan

Uppdaterad
Publicerad

En varm och blöt höst följt av mycket snö i början av det nya året har gjort isläget förrädiskt i länet. Trots den senaste tidens kyla har bäckar och åar inte frusit till och det tjocka snötäcket gör att isen på sjöar och till havs inte blir lika tjock som vanligt.

Isläget just nu kan vara väldigt lokalt och skilja sig mycket mot det som man är van med från andra år. Bernt Carlbom, som är ledansvarig i Pengsjö utanför Vännäs, tycker att man inte ska ge sig ut med skoter på någon sjö om man inte är helt säker på hur tjock isen är.

– Det har regnat så mycket att vattenflödet i alla åar och bäckar gör att isen inte har haft någon chans att ta ihop.

Besvärligt även i inlandet och till havs

Isläget är förrädiskt så även i inlandet. Det fick Jörns Skoterklubb erfara när de var ute och preparerade lederna nyligen. Ledsladden, kopplad bakom en skoter, gick igenom isen vid Vällingån på leden mot Storklinta.

– Ja, jag fick komma dit och hjälpa till att bärga den. Det kommer aldrig bli någon bra is i år med dessa förhållanden, så var väldigt försiktiga när ni är ute och åker, säger Magnus Lindkvist, ordförande i Jörns skoterklubb.

Tunnare is än vanligt

Särskilt uppmärksam bör man vara vid strömmande vatten, menar Lindkvist, diken och åar har inte frusit till. Men även sjöarna har tunnare is än vanligt och har ofta ett lager med blöt snö ovanpå isen.

– Har du en snabb skoter så tar du dig kanske fram, men har du en äldre skoter så kör du fast. Även havsisarna är förrädiska denna säsong och den blöta snön som väntas kommer att försämra förhållandena.

– Det är ett rätt vanskligt läge just nu och de som ska ut med skoter måste själva försäkra sig om isförhållandena. Mitt råd är att de ska hålla sig till lederna, där är isen kollad, säger Ingemar Nyberg, ordförande i Nordmalings Skoterklubb.

Hör mer om isläget i klippet ovan.

  • Provborra isen
  • Ta med dig isdubbar
  • Håll avstånd, om någon annan går igenom isen med sin skoter så har man en chans att rädda personen. Om man kör för nära finns en risk att alla hamnar i vattnet samtidigt.
  • Undvik okända vatten där du inte har full koll på alla inlopp och utlopp. Isen kan vara extra förrädisk vid exempelvis åar och bäckar.
  • Åk aldrig själv
  • Ha med dig telefon, gärna i en vattentät förpackning.
  • Berätta om din färdplan för någon innan du ger dig av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FÖRRÄDISKA ISAR

Mer i ämnet