Hårt tryck på vinterförråd. Branschen växer i snabb takt. Foto: SVT

Förrådsbranschen växer snabbt

Publicerad

Förrådshotellen blir allt populärare. Och allt fler behöver en plats för att förvara husvagnen, husbilen eller vattenskotern. Detta gör att förrådbranschen nu växer snabbt i länet.

Bara i Västerbotten finns ett 30-tal förrådshotell och branschen växer snabbt. Det största förrådshotellet i Västerbotten ligger söder om Umeå. Där finns idag totalt 300 platser och ska nu byggas ut med ytterligare 90 platser.

– Vi har kölista på våra förråd. Den typiska hyresgästen är ett äldre par som sålt sitt hus och flyttat in i ett boende i staden och köpt en mobil sommarstuga, en husbil eller husvagn. Då måste de ha någonstans att förvara den under vintern, säger Håkan Wännman, ägare av Stöcksjö Förrådshotell.

Kostar upp till 8000

En plats i ett förrådshotell kostar från några 1000-lappar till 8000 kronor per år. Och det är inte bara husvagnar och husbilar som vinterförvaras. I Skellefteå byggs nu ett hotell för snö- och vattenskotrar.

– De fungerar ungefär som ett däckhotell där kunden lämnar in den och kan serva den samtidigt, säger Lage Hedlund, vd E-son maskin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.