Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Storyblocks/SVT

Forskare från Umeå universitet: Felmotiverad alarmism i AI-debatten

Publicerad

I den senaste tidens debatt om AI och chatt­roboten ChatGPT ser vi en felmotiverad alarmism. Det menar Niclas Kaiser och Thomas Hellström vid Umeå universitet i en opinionstext på DN-debatt.

– Människan har ett ofattbart dåligt minne över hur det var förut och vi är extremt dåliga på att förutsäga hur något kommer att bli, säger Niclas Kaiser, docent i psykologi.

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare bland annat berättat om hur lärare i Umeå kommun känner sig stressade över nya AI-robotar som kan skriva uppsatser av hög kvalitet.

Umeåforskarna vill nyansera debatten kring AI som varit den senaste tiden.

– Det är nytt, det är alltid helt nytt och det blir det nya normala, säger Niclas Kaiser, docent vid institutionen för psykologi och verksam vid Centrum för transdisciplinär AI (Taiga), Umeå universitet.

Vill lyfta människans brister

Det handlar inte om att de vill lyfta att AI är fantastiskt. Istället menar de att man bör vara medveten om människans brister.

– Vi ska vara försiktiga med att hålla fast vid saker som håller kontroll över hur det alltid ha varit, samtidigt som vi ser till att vara uppmärksamma så vi inte missar det som verkligen är viktigt och betydelsefullt när det gäller AI och chatGPT, säger han.

Nya saker blir betydelsefulla

Niclas Kaiser menar att vi är ofantligt snabba på att ta till oss det nya och normalisera det – exempelvis har GPS gjort det mindre betydelsefullt att studera kartor för att hitta dit man vill.

– Vi kommer att ha nya idéer om vad som är viktigt. Det kommer nog inte vara så viktigt att sammanställa information i en essä utan det kommer vara annat som är betydelsefullt.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.