Elza Dunkels är internetforskare på Umeå universitet. Foto: SVT/Pressbild

Forskare lär barn om källkritik – med världens starkaste björn

Publicerad

Umeåforskaren Elza Dunkels har varit med och skapat ett temanummer i barntidningen Bamse. Tanken är att sprida forskning kring källkritik och internet – inte bara till barn utan också till vuxna.

I februari släppte serietidningen Bamse numret ”Bamse och Mörka skogen”, temat då var källkritik där historierna i tidningen handlade om ämnet. Idén kom från en workshop där både Elza Dunkels, internetforskare på Umeå universitet och Viralgranskaren Jack Werner medverkade.

Vill nå ut med resultat av forskning

Tanken var att det bara skulle vara ett nummer men nu det blev ett till. Enligt Dunkels själv har just serietidningen blivit en både bra och viktig plattform att sprida sin forskning.

– Jag vill så klart som forskare nå ut med mina reslutat och det är en viktig del av jobbet. Jag tänkte när de frågade att det är en bra plattfrom eftersom Bamse är en institution i Sverige, säger hon.

”Gäller inte bara barn utan alla åldrar”

Innehållet i tidningen är bland annat tips om internet och ett källkritik-test. Även om tidningen riktar sig mot barn tror Elza Dunkels att man kan slå två flugor i en smäll när föräldrar läser tidningen tillsammans med barnen.

– Mindre barn läser tidningen tillsammans med föräldrar och innehållet gäller inte bara barn utan alla åldrar. Forskning visar att det allra viktigaste för att skydda är att bjuda in till samtal. Detta ska kunna bli en sådan grogrund, säger Elza Dunkels som berättar att hon utan tvekan skulle kunna göra fler inhopp i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer