Genrebild. Siffrorna om skillnaderna mellan landsbygd och städer finns med i en stor internationell sammanställning med över 2 000 delstudier i 190 länder. Foto: TT

Forskarna larmar: Fetman breder ut sig på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Folk på landet är mer överviktiga än de som bor i städer, det visar en stor internationell studie. Nu varnar forskare vid Umeå universitet för konsekvenserna om hälsoklyftorna ökar.

– Folkhälsoarbetare och politiker måste vakna, säger Stefan Söderberg vid Umeå universitet.

Siffrorna om skillnaderna mellan landsbygd och städer finns med i en stor internationell sammanställning med över 2 000 delstudier i 190 länder. Delar av det svenska materialet kommer från befolkningsstudien Monica som är en långtidsstudie med 12 000 deltagare i Norrbotten och Västerbotten.

Stefan Söderberg är kardiolog och professor vid Umeå universitet och en av de ansvariga för studien. Han anser att det är skillnaderna mellan fetman på landsbygden och städerna som är det viktigaste av resultaten.

”Vi har en fetmaepidemi”

– Med fetman kommer bland annat risken för högt blodtryck och diabetes som får med sig komplikationer som hjärtinfarkt, säger han till SVT.

Både män och kvinnor har högre BMI, alltså kroppsmasseindex, på landsbygden än i städerna. Över 25 räknas som övervikt, över 30 som fetma. Männen på landsbygden har i snitt ett BMI på 26,8 jämfört med 26,3 för de i städerna. Kvinnorna på landsbygden ligger på 25,4 och de i städerna på 24,8.

Enligt studien beror detta bland annat på att tillgången till snabbmat och snabba kolhydrater har ökat mer på landsbygden än i städerna, där sådant funnits redan.

Sämre möjligheter till fysisk aktivitet på landet

En annan orsak är att det ofta finns sämre möjligheter till fysisk aktivitet på landet än i städerna.

– Vi måste få folkhälsoarbetare och politiker att förstå att vi har en fetmaepidemi. Vi kräver folkhälsoarbete på bred front, från förskola och uppåt. Annars riskerar vi segregerad hälsa och att ohälsan är större på landsbygden där man också är längre bort från sjukhus och vårdinrättningar, säger Stefan Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.