Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det såg ut när läkarstudenten Josefin Ejhed hjälpte barnen att behandla sina sjuka gosedjur på Nallesjukhuset. Foto: Anna Bergman/SVT

Förskolebarn i Umeå opererade sina gosedjur när Nallesjukhuset öppnade

Uppdaterad
Publicerad

Enhörningar, kaniner och apor var några av patienterna som köade till Nallesjukhuset när det öppnade på Norrlands universitetssjukhus i tisdags. För vården stod förskolebarn från Umeå, med hjälp av läkarstudenter.

– Barnen ska bli mer vana vid läkare och inte känna sig rädda, säger läkarstudenten Josefin Ejhed.

Under många år har föreningen Nallesjukhuset Norr arrangerat olika aktiviteter för att avdramatisera sjukhusbesök för barn och samtidigt ge vårdstudenter möjlighet att kommunicera med unga patienter.

I tisdags besökte omkring 60 förskolebarn Nallesjukhuset där de uppleva hur det går till på en mottagning, operation och röntgen samt kika in i en ambulans.

– Att sy ihop magen var det roligaste, säger 5-åriga Kerstin Melenius som hade tagit med sig sitt trasiga gosedjur Dino.

Se hur det gick till när barnen besökte Nallesjukhuset i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.