Mannen höll fast kattungarna i en låda utanför en butik i Skellefteå. Hans sågs slå dem i huvudet och även kasta tillbaka dem när de försökte krypa ut. Foto: Polisens förundersökning.

Försökte sälja kattungar utanför matbutik – man i Skellefteå åtalas för djurplågeri

Publicerad

En man försökte sälja fem veckor gamla kattungar utanför en matbutik i Skellefteå i somras. När katterna försökte ta sig ut ur lådan både slog och kastade han enligt vittnen kattungarna. Nu åtalas mannen för djurplågeri.

Det var i somras som mannen satt utanför en matbutik i Skellefteå. Bredvid sig hade han en låda med kattungar som han försökte sälja. Enligt länsveterinären var kattungarna bara mellan 5-7 veckor gamla och för små för att separeras från sin mamma.

– Det är inte tillåtet att sälja djur på det här sättet idag, säger veterinären som undersökt kattungarna.

Åtalas för djurplågeri

Personal på matbutiken slog larm om mannen och kattungarna till djurskyddet, samt till polisen. Polis omhändertog kattungarna. Mannen åtalas nu för djurplågeri.

Enligt åtalet har han behandlat kattungarna illa, slagit dem i huvudet och kastas tillbaka dem i lådan när de försökt krypa ut.

Mannen nekar till brott och menar att han inte gjort kattungarna illa.

– Kattungarna var på väg att hoppa ur, jag stoppade dem med min hand. Det kanske var därför någon trodde att jag slagit dom, säger han i polisförhör.

Upplevt obehag och smärta

Veterinären har konstaterat att kattungarna har upplevt både obehag och smärta. Den brutala hanteringen av djuren och att separera dem från mamman alldeles för tidigt antyder, enligt veterinären, att mannen överhuvudtaget inte bryr sig om djurens behov.

Alla fyra kattungar hade ovårdad päls med intorkad avföring och urin. Kattungarna hade även intorkat sekret i ögonvrån vilket kan vara tecken på infektion eller dåligt immunförsvar.

Kattungarna hade ovårdad päls och man upptäckte både sekret i ögonvrån och avföring runt könen. Foto: Distriktsveterinärerna Piteå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.