Skellefteå kommun söker nu lärare från ett närliggande land i väst, Storbritannien. Foto: Jonas Ekströmer /Jessica Gow / TT

Raggade först lärare i London – nu lyfter de blicken

Publicerad

Efter vad som ser ut som ett lyckat försök att ragga lärare i England – överväger Skellefteå kommun att försöka även i andra länder.

Minst tio lärare från England söker nu jobb i Skellefteå. Och fler ansökningar är på gång enligt skolchef Anders Bergström.

– Vi vet att det är fler som tänker söka, säger han.

För att råda bot på lärarbristen kläckte han idén att söka lärare till högstadiet under en IT-konferens i London. Kommunen annonserade besöket bland annat i sociala medier och i tidningen The Guardian. Kommunen räknar med att satsningen kostar 250 000 kronor.

– Får vi bara ett par lärare som stannar så betalar det tillbaka sig. Men det är klart att jag är nervös om det här kommer att gå vägen, säger Anders Bergström.

Riktar blickarna mot flera andra länder

Nu finns tankar att försöka hitta lärare även i andra länder. I Finland, Norge och viss mån Nederländerna finns det redan andra som rycker i lärarna enligt Anders Bergström.

Därför riktar Skellefteå nu blicken först mot Tyskland och Spanien.

– Om någon månad kanske vi tar tag i det. Men först måste vi se hur det här fungerar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer