Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Av de 1 500 första var ingen positiv” – hör smittskyddsläkaren

Första 10 000 coronatesterna utlämnade på Umeå universitet

Uppdaterad
Publicerad

I veckan startade den största corona-undersökningen av sitt slag i Sverige på Umeå universitet. Målet är att testa 20 000 studenter och medarbetare och på bara två dagar har man redan lämnat ut nästan 10 000 egenprovtagningskit.

Undersökningen vid Umeå universitet är en så kallad prevalensundersökning och syftet är att se hur många i en befolkning som har covid-19 när man testar folk med milda eller inga symtom och hittills har över 10 000 egenprovtagningskit lämnats ut till studenter och personal.

Det är däremot inte lika många test som har lämnats in eller hunnit analyseras än. Men de första egenprovtagningarna som gjordes på måndagen, cirka 1 500 stycken, har ändå hunnit testas och av dessa var det inget som visade på smitta.

– När vi testar folk med egentest som har milda symtom, då är det en halv till en procent som är positiva, så hade det varit samma här hade vi haft sju till femton personer på 1 500, så vi ser ju att det är lägre, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid region Västerbotten.

Han fortsätter:

– Men en del av undersökningen är just att se hur många som är positiva när man testar på det här sättet där de flesta inte har symtom.

Kan man se några indikationer rent statistiskt redan nu?

– Nej, vi vill se ett mycket större material innan vi säger något, det här är bara ett första resultat som vi inte drar några växlar på, säger Stephan Stenmark.

Hör mer om undersökningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet