Första batteriet producerat på fabriken i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt i Skellefteå har nått en milstolpe.

Nu har fabriken tillverkat sitt första litiumjonbatteri.

– Vi har jobbat väldigt hårt för att nå hit och det är en otroligt stor milstolpe för Northvolt, säger vd:n Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Även om hela den gigantiska batterifabriken, som främst ska tillverka litiumjonbatterier för elbilar, väntas stå klar 2025, så har produktionen rullat i gång. Under tisdagen producerade fabriken sitt första batteri.

– Det första batteriet kommer inte att hamna i någon specifik applikation. Vi ska titta och validera att allt gått rätt till. Men också självklart ha det som en trofé på väggen som det första batteriet som kom ut från Skellefteå, säger Fredrik Hedlund vd vid Northvolt Ett till SVT Nyheter Västerbotten.

Batterifabriken Northvolt

Varför pressade ni på att vara igång innan årsskiftet?

– Det är jätteviktigt för även om det är ett delsteg i att få igång hela produktionen så är det otroligt viktigt för Northvolt att säkra att den här delen av processen fungerar.

Hur firade ni?

– Vi stannade upp kort och firade. Med ett kort tårtkalas med en del av gänget som var här. Sedan kämpade vi vidare.

I dag har batterifabriken i Skellefteå över 500 anställda från totalt 56 olika nationer. Arbetet med att färdigställa hela fabriken fortsätter och under 2022 hoppas Northvolt kunna komma igång med kommersiell produktion.

– Naturligtvis är det här bara början. Under de kommande åren kommer Northvolt Ett att utöka sin produktionskapacitet kraftigt för att möjliggöra den europeiska övergången till ren energi, säger Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet