Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/SVT

Första fallet av fågelinfluensa bekräftat i Västerbotten: ”Bara toppen på ett isberg”

Uppdaterad
Publicerad

En död örn på Holmön utanför Umeå har konstaterats bära på fågelinfluensan. Nu befarar man att fler fåglar är sjuka och att smittan kan få grepp om kusten i Västerbotten.

– Det här är bara toppen på ett isberg, säger Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet.

Det första fallet av fågelinfluensan har nu konstaterats på Holmön. Det var den 12 april som den döda havsörnen hittades och skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt. Nu har det visat sig att örnen var smittad av viruset, något som Västerbottningen var först att berätta.

Man befarar att det finns ett stort mörkertal.

Många ruttnar bort

– Om vi väl har hittat en död av så finns det säkert fler örnar som ligger och ruttnar bort i markerna, säger Olsen.

Han menar att utbrottet kan få allvarliga konsekvenser på sikt.

– Det finns en stor risk att vi får en mycket fattigare skärgård. Vattenlevande fåglar och rovfåglar kommer att drabbas. På sikt kan hela fågelpopulationer dö ut. Det här är verkligen dåliga nyheter, säger professorn.

Aggressivt virus med hög dödlighet

Nu ska alla sjuka och döda fåglar rapporteras in till länsstyrelsen eller SVA så att man får en bild över hur stort utbrottet är.

– Vi ska vara rädda om den biologiska mångfalden för det är den som drabbas. Att vi skulle få in viruset bland människor ser jag som osannolikt. Det är ett virus som framförallt smittar fåglar men om man har närkontakt med sjuka fåglar så kan man bli smittad. Blir man smittad så är det ett väldigt aggressivt virus och dödligheten är väldigt hög, säger Björn Olsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.