Det antivirala läkemedlet bamlanivimab fick nyligen en så kallad beredskapslicens från Läkemedelsverket, och har nu för första gången använts i Sverige. Foto: TT

Socialstyrelsen: Första behandlingen med nytt covidläkemedel har gått bra

Uppdaterad
Publicerad

Den första patienten i Sverige har nu fått behandling med det nya covid-läkemedlet bamlanivimab. Behandlingen har gått bra, meddelar Socialstyrelsen. Inom kort kommer den första större leveransen.

Det var i fredags som Region Västerbotten fick en akut leverans av en dos till en patient som man ansåg hade behov av det nya läkemedlet.

– Vi har fått bekräftat att leveransen kommit fram och att dosen var planerad att användas direkt. Patienten har svarat bra på behandlingen, säger Maria State, chef för Socialstyrelsens läkemedelskansli.

Beredda att köpa mer

Socialstyrelsen begärde beredskapslicensen på grund av efterfrågan från vården och har tecknat avtal med den amerikanska läkemedelstillverkaren Eli Lilly, som nu alltså har levererat en första dos.

”Vi är glada över att bamlanivimab beviljats beredskapslicens och nu finns tillgänglig i den svenska covid-vården”, säger bolagets Sverigechef Sandi Coleman i ett pressmeddelande.

Den första ordinarie leveransen till Sverige av läkemedlet kommer i början på nästa vecka. Då kommer 200 doser, och Sverige är berett att köpa mer om vården har behov, enligt Socialstyrelsen.

– Eftersom det finns begränsad tillgång till läkemedel som verkar mot viruset så ger det här vården ytterligare ett verktyg. Men vi hoppas att behovet av läkemedlet kommer att sjunka i takt med att vaccinationerna fortsätter, säger Maria State.

Läkemedelsverket gav grönt ljus för läkemedlet den 18 februari.

Bamlanivimab har tagits fram särskilt för att behandla covid-19 och består av konstgjorda antikroppar som ges via dropp.

Licensen är beviljad för behandling av mild till måttlig covid-19 hos vuxna och barn över tolv år som riskerar att få svår covid-19, till exempel personer med nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller på grund av medicinsk behandling.

Bamlanivimab ges som infusion och behandling ska ges så snart som möjligt efter diagnos och inom tio dagar efter symptomdebut, enligt Läkemedelsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.