Jonas Fjellström, kammaråklagare, leder förundersökningen i det misstänkta barnamordet. Arkivbild. Foto: SVT

Försvagade misstankar mot barnmordsmisstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen har åklagare Jonas Fjellström sänkt misstankegraden mot den man och kvinna i 30-årsåldern som sitter anhållna misstänkta för mord på ett barn i Umeå.

– Vi har gjort en lång rad utredningsåtgärder som inte tydligt pekar åt något håll, därför har jag sänkt misstankegraden, säger han.

Det var under söndagen som polisen anträffade ett avlidet barn i ettårsåldern. Två personer i 30-årsåldern anhölls samma kväll misstänkta för mord. Ingen av personerna är sedan tidigare kända av polisen.

Ingen stärkande bevisning

Under måndagen hölls en rad förhör och även den misstänkta brottsplatsen undersöktes av tekniker. Inga nya bevis mot de två ska ha framkommit och nu sänker åklagaren misstankegraden mot de anhållna från sannolika skäl till skäligen misstänkta.

– Vi har hört ett ganska stort antal personer, vilka kan jag inte yttra mig om. Det inte entydligt vad som ska ha inträffat därför har jag sänkt misstankegraden.

Finns det tvivel om att det rör sig om mord?

– Tvivel finns det alltid. Vi jobbar alltid efter tre hypoteser: Är det en avsiktlig händelse, olycka eller naturligt dödsfall? Vi söker efter alla tänkbara omständigheter, säger Fjellström.

Ännu är inte barnets dödsorsak fastställd, något åklagaren hoppas få svar på under onsdagen.

–Den mest centrala frågan är dödsorsaken och obduktionen sker imorgon, så förhoppningsvis ger den en del svar.

Anhållna får stöd

Exakt vilken relation de två misstänkta har till barnet vill Fjellström inte gå in på, men säger att utöver det rättsliga stöd de får i form av offentliga försvarare, får hjälp att hantera sorgen i samband med dödsfallet.

– De får hjälp och stöd för att hantera situationen utöver hjälp men det lagliga biten.

Åklagaren har fram till klockan 12 imorgon, onsdag, på sig att begära en så kallad utredningshäktning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.