Försvarsmaktens hundavelsstation i Sollefteå söker fodervärdar åt hundvalpar. Foto: Sonja Edin

Försvaret vill ha din hjälp – att ta hand om hundvalpar

Uppdaterad
Publicerad

Kan du tänka dig att ta hand om en hundvalp – och få kompensation för det – ja då är du kanske den som Försvarsmakten söker. Närmare 250 valpar söker nytt hem, bara i år.
– Vi är alltid i behov av nya fodervärdar, säger Försvarsmaktens Joakim Leiknes.

På onsdag nästa vecka flyttar fyra schäfervalpar in i sina nya hem i Umeå. Där ska de bo i ungefär ett års tid, innan de ska återlämnas till Försvarsmakten.

Söker nya fodervärdar

Varje år föds mellan 200 och 250 schäfervalpar inom Försvarsmaktens regi. Dessa valpar behöver placeras ut hos olika fodervärdar där de får bli omhändertagna i 12-15 månader. Därefter väntar ett lämplighetstest för att se om hunden är lämplig att börja inom Försvarsmakten eller som polishund.

– Försvarsmakten vill ha 50 dressyrämnen per år och även polisen har ett visst behov av hundar i sin yrkesutövning. Sedan är det också så att en del av hundarna blir avelstikar, säger Joakim Leiknes på Försvarsmaktens hundavelsstation i Sollefteå.

Han berättar att intresset för att vara fodervärd har ökat något, men trots det söker Försvarsmakten ständigt nya människor som kan erbjuda sina hem åt en schäfervalp.

– Det är än så länge ingen brist, men emellanåt saknas det fodervärdar på vissa platser i riket. Detta märker vi främst av då kullarna ska placeras ut i sina nya hem och vi inte har tillräckligt med fodervärdar på samma ort. Vi vill helst hålla ihop kullarna och inte dela på dem på olika orter.

Försvaret står för kostnaderna

Den som tar på sig att vara fodervärd får träffa en fodervärdskonsulent på sin ort för att se om man uppfyller det som krävs för att ta hand om en av valparna. Om den personen sedan blir godkänd som fodervärd kan valpen flytta in vid åtta veckors ålder. Försvarsmakten står därefter för koppel, matsskål, foder och veterinärkostnader.

Vill du ha mer information? Kika in Försvarsmaktens hundavelsstation

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer