Snart stängt för gott. 11 av 16 Arbetsförmedlingskontor i Västerbotten berörs av neddragningarna. Artikelförfattarna varnar för att detta leder till ökad arbetslöshet i regionen. Foto: Jessica Gow/TT

Därför har Västerbotten lägst arbetslöshet i landet

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten fortsätter vara det län som har lägst arbetslöshet i landet, 5,5 procent, enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen. Något som till stor del beror på länets ökade behov av arbetskraft inom industrin, liksom stundande pensionsavgångar.

– Vi har haft ett gynnsamt läge, jag är glad för varje månad det ser ut såhär, säger Anders Hallin, chef på Arbetsförmedlingen region Umeå.

I riket stiger arbetslösheten i en snabbare takt och ligger på 7,1 procent på riksplanet. Men Västerbotten fortsätter att ha lägst andel arbetslösa i landet, med 5,5 procent. Siffror som man från Arbetsförmedlingens sida kallar för ”extremt låga”.

Varför arbetslösheten är så låg just i Västerbotten, menar Anders Hallin till stor del beror på att tillväxtorterna Umeå och Skellefteå är på frammarsch med bland annat satsningar inom industrin.

– Umeå har varit en motor som har bidragit till den låga statistiken, och Skellefteå tuffar på oerhört bra. Utifrån den tillväxt vi har på orterna idag, kan man förvänta sig att det kommer hålla i sig.

Utmaning att hitta arbetskraft

Samtidigt som Anders Hallin gläds åt länets låga siffror, menar han att det också kräver att man jobbar för att säkra arbetskraft på både kort och lång sikt. Bland annat till industrisatsningarna i kuststäderna, och till välfärdssektorn är behovet stort.

– Det är positivt – men det är utmaningar i det också. Umeå är en växande stad, och det är många verksamheter som behöver arbetskraft. Det är en av våra största utmaningar, att arbetsgivarna får den arbetskraft de behöver.

Hallin tillägger att det förutsätter att man faktiskt tar tillvara på den arbetskraft som står till förfogande på arbetsmarknaden idag.

– Alltså att samhället tar emot alla som står utanför, och bereder plats. För alla behövs, annars är det svårt att få ekvationen att gå ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.