Kommunen vill påminna alla om att vattnet bör kokas innan användning, för säkerhets skull. Foto: SVT/TT

Fortfarande torrt i kranarna: ”Det är mystiskt det här”

Publicerad

Tidigare i veckan upptäckte Åsele kommun att något var fel med vattenförsörjningen i Fredrika, och jakten på en läcka startade. Nu är påskhelgen i full gång och teknikerna är fortfarande långt från en lösning.

Samtidigt står hushållen helt utan vatten i kranarna delar av dygnet och det befintliga vattnet måste kokas innan användning.

– Det går dåligt för oss, vi har inte hittat läckan än. Vi trodde att vi hade ringat in den i torsdags eftermiddags, men så var inte fallet. Det är mystiskt det här, säger arbetsledaren Thord Dahlberg på lördagsförmiddagen.

Stängs av nattetid

För att ändå kunna producera något vatten stängs all tillförsel nattetid mellan 22 och 07, för att sedan släppa på begränsad tillgång under dagen.

– Det behövs för att vi ska kunna höja nivån i reservoaren, och under dagen turas vi om med att stänga av olika delar av samhället i omgångar, så att folk inte ska bli totalt utan. Vi försöker göra det bästa av situationen, förklarar Dahlberg.

Hämtar vatten med tankbil

Mellan klockan 16 och 18 varje dag är målet ändå att alla kranar ska innehålla vatten, och tidpunkten är noga utvald enligt Tord Dahlberg.

– Det är ju påskhelg med många som har besök, och då är tanken att man ska kunna diska av efter maten eller ta en tvärdusch.

Under tiden körs en tankbil med vatten från Åsele till Fredrika och allmänheten kan hämta dricksvatten från en utställd tank vid äldreboendet Duvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.