Marie Persson. Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion&SVT Sápmi

Fortsatt gruvdrift i Rönnbäcken upprör

Uppdaterad
Publicerad

Nickelfyndigheten i Rönnbäcken i Västerbotten har fått en ny ägare. Det är svenska prospekteringsbolaget Archelon som nu tar över bearbetningskoncessionerna i 25 år framåt. Att gruvverksamheten nu fortsätter gör Marie Persson, grundare för nätverket stoppa gruvan i Rönnbäcken, oroad.

”Jag oroar mig för våra barns framtid. Nu dyker nya lycksökare upp medan vi bara försöker leva här. Det spelar ingen roll vem som driver projektet, vi kommer aldrig sluta kämpa för barnens och kommande generationers värdighet, mark, vatten, mat, hälsa, kultur, framtid och rättigheter”, skriver Marie Persson i ett mejl till Sameradion & SVT Sápmi.

”Det är ett kolonialt tänkande att de där gubbarna ska sitta och ha förtur till marken i 25 år. Det är inte deras mark men deras spekulationer tillåts gå före vårat liv och arv. Vad är det för land vi lever i egentligen”, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.