Foto: SVT

Skolpersonal fortsatt kritiska till Lärum

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Umeå kommuns skolportal Lärum fortsätter. Systemet som skulle underlätta fungerar fortfarande dåligt menar många lärare och föräldrar. Dan Åberg, lärare på Grisbackaskolan i Umeå, valde att starta en egen blogg för sina lärare och elever. – Vi har kört denna i en och en halv termin och vi har nästan fått 17 000 träffar.

Lärplattformen Lärum infördes 2014. Meningen var att det skulle bli enklare för lärare och föräldrar med en enda skolportal istället för de tre olika program som fanns innan, men redan från början blev det problem med att logga in och många användare tyckte att Lärum var ett gammaldags och krångligt system. En av dem som lessnat är föräldern och kommunpolitikern Veronica Kerr.

– På Umeå kommuns hemsidas står det att ”det är för dig som vårdnadshavare som har många bollar i luften, nu gör vi det enkelt för dig” vilket är helt vansinnigt! Jag tycker att det var betydligt enklare när det fanns en direktkontakt med lärare eller en mejllista där alla föräldrar fanns med, menar Veronica Kerr.

Får inte all information

Umeå kommun är anmält till Skolverket för att Lärum inte säkerställer att vårdnadshavarna får den information de ska ha. Och Veronica Kerr har under våren ställt en så kallad enkel fråga om Lärum till grundskolenämnden. Hon undrar om Lärum leder till en ojämlik skola.

– I och med att det ställs så höga krav på att ta del av informationen med bank-id, så tror jag inte att alla föräldrar har den möjligheten eller kunskapen. Det riskerar att eliminera vissa vårdnadshavare, säger Veronica Kerr.

Fler vägar till kontakt

– Inga vårdnadshavare ska uteslutas från information från skolan, utan Lärum ska vara ett komplement, och fortfarande finns det ju andra vägar att ha kontakt med skolan. Mejl, telefon och genom att besöka skolan. Det får absolut inte vara så att Lärum på något sätt försämrar kontakten med skolan, säger Moa Brydsten, ordförande i för- och grundskolenämnden Umeå kommun.

Det är inte bara föräldrar som har varit på krigsstigen mot Lärum. Även lärarna har varit minst lika arga. I en enkät som lärarförbundet skickade ut 2015 tyckte endast 16 procent av de som svarade att systemet underlättade arbetet.

Startade egen skolblogg

Dan Åberg, lärare på Grisbackaskolan i Umeå, är positiv till lärplattformar, men är kritisk till den utbildning som lärarna fått kring Lärum.

– Varje enskild lärare får sitta själv på kammaren och lära sig detta. Det är ett jättestort problem, all extratid tas från att planera och efterarbeta lektioner, säger Dan Åberg.

Han har istället för Lärum gjort en blogg med ett gratisprogram.

– Att få föräldrar att läsa en blogg innebär att vi måste göra den attraktiv. Jag anser att Lärums sida känns ganska spartansk, säger han.

Har du fått någon respons från föräldrar?

– De tycker att den är jättebra. Vi har kört denna i en och en halv termin och vi har nästan fått 17 000 träffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.