Foto: SVT

Fortsatt livstids fängelse för Arklöv

Uppdaterad
Publicerad

Malexandermördaren Jackie Arklöv har yrkat på att hans livstidsdom ska omvandlas till ett 30-årigt straff. Men inte heller Göta hovrätt stödjer hans linje.

I sitt överklagande menar Arklöv att myndigheternas resonemang försatt honom i en slags moment 22-situation, då han inte kunnat få permissioner för att han inte fått tidsbestämt straff och vice versa.

Göta Hovrätt tar fasta på Rättsmedicinalverkets senaste yttrande,  där de framhåller att Arklöv måste prövas under ”friare och mer utmanande former” innan en omvärdering av återfallsrisken kan göras.  I det senaste yttrandet skriver man att risken för återfall i brottslighet av allvarligt slag anses vara medelhög.

Flera bud från Rättsmedicinalverket

Tidigare har Rättsmedicinalverket lämnat olika bedömningar, i det första yttrandet som kom i november 2010 bedömdes risken för återfall som låg, 2012 som medelhög och i det tredje som kom 2014 bedömde man risken som låg.

Sammantaget så delar hovrätten Rättsmedicinalverkets bedömning och att Arklövs överklagande ska avslås. De menar att det fortfarande finns en konkret och beaktansvärd risk för Jackie Arklöv att återfalla i brottslighet av allvarligt slag och det redan därför saknas förutsättning att omvandla straffet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.