Jackie Arklöv. Foto: SVT arkiv

Polismördaren Arklöv tar kamp för sin musik

Uppdaterad
Publicerad

Den dömde mördaren Jackie Arklöv nekades att få sitt straff tidsbestämt i december. Nu kommer nya önskemål av annan karaktär. Arklöv vill nu köpa in en bandspelare för att spela in sina gitarrmelodier, men har hittills fått nej.

I december avslog Örebro tingsrätt Jackie Arklövs ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. En tung månad för den dömde polismördaren, uppväxt i Storuman i Västerbotten.

Samma månad avslog både anstalten Storboda och Kriminalvården hans ansökan om att få en privat bandspelare med inspelningsfunktion.

”Mot bakgrund av att en bandspelare kan användas för lagring av data gör Kriminalvården bedömningen att ett beviljande av innehav av Jackie Arklövs privata bandspelare skulle kunna äventyra ordningen och säkerheten”, står det i Kriminalvårdens beslut.

Vill ha kompromiss

Men Arklöv är fast besluten om att få möjlighet att spela in sina egenkomponerade melodier. Nu har han överklagat beslutet och föreslår en kompromiss:

”För att inte äventyra säkerheten på anstalten, har jag som lösning föreslagit följande: Vid inlåsning tar jag emot bandspelaren, för att på kvällen genomföra min ljuddokumentation. Därefter vid upplåsning på morgonen, återlämnar jag bandspelaren till personal. Därmed finnes ingen risk för otillbörlig ljuddokumentation”, skriver Arklöv.

Kan inte minnas annars

Han menar att det inte skulle vara tillräckligt för utvecklandet av hans musikaliska intresse att bara skriva ned riffen och melodierna.

”Inspelning i form av ljuddokumentation, skulle således underlätta arbetet, då jag inte i detalj kan minnas alla mina delvis fragmenterade kompositioner, varav en del har en speltid på mer än 4 minuter”.

Nu ska överklagandet behandlas av förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.