Pressbild. 800 miljoner i sparkapital och 170 miljoner i budgetöverskott i fjol. Trots det fortsätter Umeå universitet att skära ned på personal. Foto: Mattias Pettersson, Umeå universitet

400 anställda har fått lämna Umeå universitet – trots budgetöverskott

Uppdaterad
Publicerad

Umeå universitet har gjort sig av med över 400 årsanställningar på bara fyra år – trots att man haft stora budgetöverskott. Facken riktar nu skarp kritik mot universitetet.

– Arbetsbelastningen är väldigt hög, det är för få anställda. Pengar finns och vi tycker att man ska anställa fler, säger Håkan Lindkvist, fackordförande Saco-S, på Umeå universitet.

Umeå universitet har skurit ner på antalet anställda de senaste åren. 2017 uppgav Umeå universitets rektor Hans Adolfsson att minskningen av årsanställda inte skulle fortsätta, då man hittat en balans i budgeten.

Två år senare har man gjort rekordstora budgetöverskott, men tappet i anställda är mer än dubbelt så stort. Totalt har 435 årsanställningar dumpats sedan 2014.

800 miljoner kronor

Universitetets sparkapital har vuxit till nästan 800 miljoner kronor och förra året gjordes ett överskott på 170 miljoner. Året innan dess, 100 miljoner.

– Nu de två sista åren har man gjort jätteöverskott. Så pengar finns ju. Vi tycker att man ska anställa fler. Det som alltid framkommer i alla medarbetarundersökningar som har gjorts de senaste åren är att arbetsbelastningen är väldigt hög. Det är för få anställda, säger Håkan Lindkvist, fackordförande Saco-S, på Umeå universitet och fortsätter:

– Gör man så mycket överskott på pengar så visar det ju att man har absolut utrymme att anställa fler.

Upp till institutionerna att använda pengarna

Även ST-facket håller med om kritiken. Universitetsledningen säger att de är medvetna om problemen men att det i slutändan är upp till institutionerna att bestämma över hur man nyttjar pengarna.

– Vi vill ju gärna använda våra resurser, så mycket som det går. Det är våra anställningsprocesser som tar rätt lång tid och har gjort att vi har en del oönskade överskott, säger Per Ragnarsson, budgetchef på Umeå universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.