Hör polischef Olle Andersson om nätdrogernas utbredning Foto: Mikael Assmundsson, SVT/Lars Pehrson, SvD/TT

Fortsatt stora problem med knark via posten i norra Sverige

Publicerad

Massor av brev och paket innehåller narkotika. Polisen i region nord gör beslag i princip dagligen. Och enligt länsstyrelserna är droger nu lika lätt att få tag på i glesbygd som i större städer. Det räcker att beställa via nätet.

– Det skickas otroligt mycket droger och annat per post, säger Olle Andersson, chef för utredningsavdelningen vid polisen i Umeå.

Problemen med nätdroger ser inte ut att minska i landet. Det är inte känt hur pass mycket som skickas, men en uppskattning från polisens nationella operativa avdelning (NOA) under 2015 var att upp till 2,5 miljoner försändelser innehöll droger. Problemen är fortsatt stora.

– Det skickas otroligt mycket droger och annat per post. Vi gör beslag mer eller mindre dagligen. Det är vanligt i hela Sverige, säger Olle Andersson, chef för utredningsavdelningen vid polisen i Umeå.

Ombuden upplever stor oro

Länsstyrelserna i norra Sverige har i flera år jobbat mot nätdroger och undersökt förekomsten i länen Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. De får liknande signaler.

– De indikationer vi får är att postombuden upplever att de får många leveranser med nätdroger varje vecka, säger Malin Wiktoreng som är brottsförebyggande samordnare vid Länsstyrelsen Västerbotten.

I projektet Tillsammans mot nätdroger har de bland annat tagit fram en metod för att postombuden ska känna sig tryggare. Vissa upplever nämligen en stor oro i hanteringen.

– Det finns tillfällen när ombudspersonal har fått brev med fentanyl som läckt ut. Det är ju direkt farligt, säger Malin Wiktoreng.

Svåråtkomligt problem

Det är svårt att komma åt drogförsändelserna. Leverantörer som Postnord har inte och vill inte heller ha någon skyldighet att kontrollera innehållet i breven. Och postombuden får, enligt lag, inte slå larm även om de misstänker att paket innehåller narkotika.

Tystnadsplikten i postlagen är nåt som regeringen nyss sagt att de vill se över.

Polischefen Olle Andersson tror också på att ändra postlagen, så att postanställda på eget initiativ kan kontakta polis eller tull om de misstänker brott.

– Det tror jag är ett steg i rätt riktning. Man har tittat på det fram och tillbaka i flera år, så jag hoppas att det kommer ett sådant lagförslag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.