Fortsatt strömlöst i länet – 1 700 drabbade

Publicerad

Helgen har präglats av flera strömavbrott i Västerbottens län. Under måndagsmorgonen är 1 700 av Skellefteå krafts kunder strömlösa.

Snöfall varvat med regn har gjort att snön blivit tung. Från lördag kväll till måndag morgon har strömavbrotten avlöst varandra i länet och tekniker har arbetat febrilt med att åtgärda störningarna.

På måndagsmorgonen är det fortsatt svåra problem för Skellefteå kraft. Och problemen är utspridda över nästan hela länet.

– Vi har strömavbrott på olika ställen i hela vårt nätområde. Sammantaget är det omkring 1 700 kunder utan ström, säger Mimmi Jonsson, kommunikatör vid Skellefteå kraft.

Den tunga snön har lagt sig på elledningar och träd, som sedan fallit över ledningarna. Eftersom tekniker måste ta ned träd för att komma åt de problematiska delarna blir arbetet mer tidskrävande än vanligt.

Skellefteå kraft beräknar att över 750 kunder i Skellefteå kommun är utan ström, över 300 i Norsjö och nästan 250 i Lycksele. Sedan är det spridda avbrott även i andra delar av deras nätområde.

”Alla tillgängliga resurser jobbar”

Under helgen har man successivt åtgärdat flera av strömavbrotten men nya har uppstått eftersom. Det är just nu oklart hur många som totalt varit utan ström i helgen.

– Vi har inte summerat det än, det får bli sen när det här är över. Vi har haft alla tillgängliga resurser som jobbat sedan i lördags kväll för att åtgärda felen och så kommer det vara tills det är löst, säger Mimmi Jonsson.

Det är i skrivande stund oklart när felen tros vara åtgärdade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer