Snöfall orsak till strömavbrott

Publicerad

Under lördagskvällen och natten mot söndagen drabbades Skellefteå Kraft:s kunder av ett strömavbrott. Som mest var 2000 kunder utan ström. De hårdast drabbade områdena är de kring Robertsfors och Byske.

Natten mot söndag arbetade Skellefteå Kraft och Energiservice intensivt för att åtgärda de tekniska felen som drabbade många av deras kunder. Strax efter 08:00 på söndagsmorgonen hade antalet drabbade sjunkit från 2000 till 1800.

Orsaken – träd

Tung och blöt snö har fallit på träd som ligger över elledningarna och det är dessa som ligger bakom problemen. Träden behöver undanröjas och därför kan det ta längre tid än normalt att åtgärda felen.

– Klockan 10:00 i dag var det fortfarande 1500 kunder utan ström. Det kan komma att ta tid att åtgärda problemen eftersom det är träd som måste röjas undan, säger Mimmi Jonsson, kommunikatör på Skellefteå Kraft.

Vid kvart 19-tiden på söndagkvällen var över 700 kunder fortfarande utan ström, de flesta i Lycksele-området men även några i Skellefteå. Avbrottet i Lycksele uppstod under eftermiddagen och Mimmi Jonsson vågar inte ge någon prognos när felet beräknas vara åtgärdat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer