Imorse upptäckte man att någon hade krossat rutan på Morö BK:s formabil, den femte skadegörelsen på en månad. Ordförande Leif Bingebo är besviken. Foto: Privat

Fotbollsklubb gäckas av upprepad skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

Klubbhuset hos Morön BK har blivit utsatt för skadegörelse inte mindre än fem gånger på mindre än en månad. Imorse hade någon krossat rutan på bilen, som är märkt med klubbmärket. Nu börjar klubbens ledning känna sig maktlösa kring skadegörelsen.

Morön BK är en fotbollsklubb med över 40 verksamma lag. Klubbhuset är placerat på Gruvgatan i Skellefteå, men det har inte fått stå orört. Den senaste månaden har man drabbats av skadegörelse vid fem olika tillfällen. Förra veckan hade någon kastat in ett fälgkorg genom ett fönster, och imorse hade man drabbats igen. Någon har krossat rutan på firmabilen som är märkt med Morön BK.

– Det är jäkligt konstigt. När kollegan som var här under morgonen kom ut för att hämta bilen så upptäckte att sidorutan, berättar Morön BK:s ordförande Leif Bingebo.

Fälgkors bland bevismaterialet

Vid den senaste händelsen då fälgkorset kastats in i klubbhuset tog polisen med sig fälgkorset, något man hoppas ska visa på några fingeravtryck för att få fast skadegöraren eller skadegörarna.

– Vi känner oss lite maktlösa, så nu ska vi försöka ta tag i det genom att för det första skaffa oss ett fungerande larm. Sedan funderar vi på att söka tillstånd hos länsstyrelsen för att sätta upp rörelsekameror här. Men det kommer ta tid, innan dess har skadegörarna väl bränt ner byggnaden, säger Leif Bingebo.

Nu har klubben ställt en öppen fråga på sin Facebooksida för att be ledare höra runt bland sina spelare.

– Jag har ställt en fråga där om någon ledare eller tränare i något lag har spelare som är besvikna på oss, men det är en öppen fråga.

”Klubblokalen är vårt hjärta”

Flera olika platser i Skellefteå har gäckats av skadegörelse, bland annat Byske Havsbad som haft problem med bajsvandaler. Hos den jourhavande förundersökningsledaren i Skellefteå fanns ingen information kring skadegörelsen under torsdagskvällen, men på Morön BK hoppas att det går att ringa in vandalerna snart.

– Klubblokalen är vårt hjärta, det är olyckligt. Det är jäkligt upprörande. Många ledare har uttryckt förtvivlan och besvikelse och känner sig nästan lite huggna i ryggen, säger Leif.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.