Foto: SVT

Fotbollsklubb i kris – kan tvingas i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen IFK Umeå fotboll är i kris och verksamheten, med 18 ungdomslag, kan vara hotad. Anledningen är en skattesmäll på närmare 1,4 miljoner kronor.

Tvisten med Skatteverket gäller uthyrning av arenan Vildmannavallen i Umeå. IFK Umeå bildade ett eget bolag för arenan för några år sedan, som sedan hyr ut den till olika föreningar, bland annat IFK Umeå självt.

När föreningen investerade 5,5 miljoner i arenan och beslutade om upplägget hade man kontakt med Skatteverket kring hur man skulle göra. Men i december år 2017 kom ett besked – Skatteverket har gjort en omtolkning av reglerna – och IFK Umeå fotboll ska betala retroaktiv moms på 1,36 miljoner kronor.

18 ungdomslag

– Det är som de slagit en klubba i huvudet på oss. Vi hade aldrig gjort den här investeringen om vi vetat detta, säger Jan Brännvall som är ordförande för IFK Umeå fotboll.

Idag har IFK Umeå fotboll 750 medlemmar, varav 450 personer som spelar fotboll i 18 ungdomslag.

Överklagat beslutet

Nu har föreningen överklagat Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten.

– Om vi förlorar 1,4 miljoner kronor...det har inte fotbollsektionen. Vi riskerar konkurs och får lägga ner hela verksamheten, säger Jan Brännvall.

Omtolkat lagen

Skatteverket uttalar sig inte om enskilda fall, men Anneli Möller som är rättslig expert säger till SVT att bakgrunden till att man omtolkat lagen är domar från EU-domstolen och en kammarrättsdom från 2015.

Domen säger att även om bolaget hyr ut till flera olika föreningar så kan det räknas som uthyrning av fastighet  istället för korttidsuthyrning av en idrottslokal, något som påverkar momsen.

– Det är olyckligt att det drabbar någon så här, men i det här frågan stödjer vi oss på praxis från både EU-domstolen och svenska domstolar som säger att den tolkning som vi gör nu är korrekt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.