Naturfotografen Ewa Nilsson fick en överraskning när hon insåg att det var hennes glasögon som fjällrävarna lekte med. Foto: Ewa Nilsson

Fotografens glasögon blev fjällrävarnas favoritleksak

Uppdaterad
Publicerad

Hemma efter en lång dags fjällfotande upptäckte naturfotografen Ewa Nilsson att hon tappat bort ett par glasögon. När hon återvände dagen efter fann hon dem – i gapet på en fjällrävsunge.

För nästan två veckor sedan vandrade Ewa upp på ett fjäll i Västerbottens läns inland för att fotografera fjällrävar. I strålande sol hittade hon en plats med god utsikt över kalfjället och gjorde sig bekväm.

– Jag låg där i sju timmar allt som allt och fram på eftermiddagen dök det till slut upp tio små valpar som busade och lekte, berättar Ewa.

Väl nere från fjället efter en dags gediget fotande upptäckte hon att ett av minneskorten gått sönder och att hon gått miste om 500 bilder. Dessutom saknade hon ett par glasögon.

– Glasögonen hade jag inget hopp att någonsin få se igen, men jag for upp igen dagen därpå för att ta nya bilder.

”Skrattade så jag fick tårar i ögonen”

Ganska snart efter att hon lagt sig ned dök de upp igen. Då såg Ewa att en av valparna hade något i munnen. Hon tog ett par bilder och förstorade dem i kameran för att se vad det var.

– När jag såg att det var mina glasögon skrattade jag så jag fick tårar i ögonen. Och rävarna verkade gilla dem eftersom när en fick tag i dem så rusade alla de andra efter.

När skymningen började smyga fram kröp fjällrävarna tillbaka till sin lya och Ewa kunde smyga sig fram för att se hur det gått med glasögonen. Till sin stora förvåning hade de inte en skråma.

– De busade ju på ganska hårt men det var inget fel på dem. De var jättesmutsiga, men det var inget som var trasigt och inga repor alls.

Varför var de så förtjusta i dina glasögon?

– De luktade kanske lite gott. Sen så är det ju inte så mycket pinnar att leka med på fjället direkt, skrattar Ewa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.