”Vi försöker ha riktad information” – hör hur länsstyrelsen och regionen jobbar. Foto: SVT

Frågestunder på hemspråk ska få fler att vaccinera sig i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationsviljan i Västerbotten är generellt hög. Samtidigt är vaccinationsgraden bland vissa utrikesfödda fortsatt låg. Nu hoppas Länsstyrelsen i Västerbotten att informationsträffar på olika språk ska få fler att vaccinera sig mot covid-19.

Ett första steg att nå ut med vaccinationsinformation till invandrargrupper är fyra digitala frågestunder på somaliska, dari, arabiska och tigrinja.

– Vi ser att vi har en lägre vaccinationstäckning framförallt är det personer från Afrika, Mellanöstern och Östeuropa, säger vaccinsamordnare Ronny Lestander.

Länsstyrelsen bedömer informationsbehovet som stort och tar bland annat hjälp av civilsamhället för att nå ut. Denna vecka kör man igång med frågestunder på flera olika språk.

Hör vaccinsamordnare Ronny Lestander och Susanna Lantz på Länsstyrelsen om hur de nu hjälps åt för att nå ut med information till fler i klippet.

Vaccinationstäckningen är lägre hos utlandsfödda. Nu vill Länsstyrelsen bättre nå ut med information till invandrargrupper. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet