Helena Johansson sektionschef för hushållsavfall på Vakin vill slå hål på myter och felaktigheter om det nya sopsystemet. Foto: Pressbild

Vakins chef svarar på frågor om nya systemet

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt sopsystem ska införas i Umeåregionens sex kommuner. Flera invånare har frågor kring den nya soptunnan med åtta fack. Här svarar Vakins chef Helena Johansson på era funderingar.

Det nya sopsystemet har rört upp många känslor hos invånarna. I SVT Nyheters omröstning röstade 455 personer, en majoritet av dem tyckte bra om de nya tunnorna. Men på vår Facebooksida var det flera som var kritiska till systemet. Många hade också frågor kring sopsystemet. Här svarar Helena Johansson sektionschef för hushållsavfall på Vakin på era funderingar:

Anne-Li Lundström skriver: Neeeeej! Vill inte ha dessa enorma tunnor! Dessa kommer inte rymmas på vår lilla gård! Vi källsorterar så mycket idag, ska vi straffas ändå! Eller kommer man kunna välja att behålla som vi har det idag?

– I dagsläget så jobbar vi med förutsättningarna att det här är ett val. Möjligen kan det förändras i framtiden, säger Helena Johansson.

TV: Här är framtidens soptunnor: Dyrare men smartare

Arne Stensson skriver: Dessa combokärl kan endast vara för villaägare! Vår brf. 54 lgh. har två 660 l/kärl för kartong, två 660 för tidningar/journaler, två 660 för plast, två 660 för färgat resp ofärgat glas, fyra bruna för matavfall, en 200 l/kärl för metall samt två 660L/...

– Det är ett villasystem, däremot så kommer det säkert att finnas mindre bostadshus som kommer att tillfrågas att använda detta systemet, säger Helena Johansson.

Kommer att byta sopbilar

Tony Settle skriver: Allt åker ner i samma behållare när lastbilen tömmer den den kommer ju inte kunna ta ett fack i taget .... !

– Det stämmer inte. Vi kommer att ha helt andra bilar framöver. Bilarna kommer att ha fyra fack som kommer att kunna tömma ett kärl åt gången. Alla fack i samma tunna töms med en bil samtidigt, säger Helena Johansson.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Susanne Lindgren skriver: Jättebra! Men när kommer tunnorna till oss i kranskommuner? Snart hoppas jag!

– De nya soptunnorna införs samtidigt i alla kommunerna, våren 2020, säger säger Helena Johansson.

Inget matavfall i avloppet

Gunilla Wallmark skriver: Men varför inte investera i bio-gasanläggningar som möjliggör för hushållen att använda avfallskvarnar? Undrar hur många som redan i dag spolar ned matrester, grönsaksskal etc etc för att slippa matavfallshanteringen i särskilda papperspåsar?

– Det finns två huvudskäl till att man inte vill ha matavfall i avloppsledningsnätet. Den ena är att mer partiklar i avloppsledningsnätet kan orsaka stopp. Dessutom skulle en hel del av den blivande gasen försvinna på vägen. Det är bättre att samla in gasen direkt genom matavfallet, säger Helena Johansson.

Umeåborna får inte tycka till

Anne-Li Lundström skriver: Är det gjort någon analys eller kundundersökning på detta?

– Umeåborna har inte tillfrågats om vilket system man vill ha. Men vi har tittat utifrån vad vi har för avfallsmängder. Sedan har vi har gjort plockanalyser och konstaterat att vi har mycket förpackningar och matavfall i den gröna tunnan idag. För att nå miljömål, så måste vi hitta ett sätt att få folk att sorterar sitt avfall bättre än idag. Vi har erfarenheter från andra kommuner att det här systemet fungerat bra, säger Helena Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.