Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rovdjurshandläggaren Ellinor Sahlén berättar att järvarna nu återtar sina gamla marjer. Foto: SVT

Var utrotade utanför fjällområdet i Västerbotten – nu sprider sig järvarna mot kusten

Uppdaterad
Publicerad

Innan millennieskiftet fanns inga järvar utanför fjällområdet. Men nu sprider sig stammen sakta österut, vid den förra inventeringen hittades 45 järvar i inlandet och vid kusten i Västerbotten.

– Vi har fått observationer från nästan alla kustkommuner, men framförallt från området mellan Umeå och Skellefteå, säger rovdjurshandläggaren Ellinor Sahlén.

Under perioden kring 1950-talet så fanns bara en svag järvstam kvar i fjälltrakterna. Det var skottpeng på djuret och arten var nära utrotning.

I slutet av 60-talet fredades djuret och år 2015 hade järven återtagit sina forna marker i Västerbotten. Nu finns det alltså järvar även längs kuststräckan mellan Umeå och Skellefteå.

– För drygt 20 år sedan var det ovanligt med järvföryngringar i skogslandet men nu dokumenteras det lyor där varje år. Även järvobservationer med ensamma järvar ute vid Västerbottenskusten är vanligare nu än bara för några år sedan, säger Ellinor Sahlén, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Yngre hannar på turné

Men det verkar inte födas några järvungar längs kusten. Ellinor Sahlén tror att de järvar som syns är ensamma yngre hannar som söker egna revir.

– Det är något vi sett de senaste åren bara. Det är nog enstaka järvar som rör sig ute vid kusten, det är förmodligen hannar som är ute på ”walkabouts”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.