Andreas Johansson, project manager affärsområde smältverk Rönnskärsverken Skelleftehamn. I bakgrunden syns E-kaldoverket. Foto: Marit A Israelsson

De vill bli den klimatvänligaste metalltillverkaren i världen

Uppdaterad
Publicerad

Boliden Minerals anläggning Rönnskärsverken i Skelleftehamn ligger på tio i topp-listan över de verksamheter i Sverige som släpper ut mest växthusgaser. Men företaget har som mål att bli den mest klimatvänliga metalltillverkaren redan år 2025.

- Större delen av det vi släpper ut idag sker för att vi återvinner så mycket, säger Andreas Johansson som är gruppchef för energi- och CO2-frågor.

Vid Rönnskär produceras inte bara guld, det är också ett kopparsmältverk som återvinner elektronikskrot och framställer metaller som behövs för att skapa en fossilfri fordonsflotta.

Det är därför som Andreas Johansson direkt vill vända på resonemanget.

Klimatkrisen

– Återvinningen är ju en del av hållbarhetsmålen precis som klimatet så ska man se i det stora hela så står ju de här målen lite mot varandra, säger han.

Samhället vill återvinna men samtidigt försöka få ner utsläppsnivåerna.

– Redan idag är vi ju världsledande när det gäller vad vi kallar för gröna metaller, säger Andreas Johansson.

”Vi har en tydlig strategi”

Historiskt sett har det krävts politiska beslut och krav för att en industri ska ta till tillräckligt tuffa åtgärder för att få ner utsläppen.

Skulle större politiska påtryckningar nu påverka er att göra mer?

– Nej jag tror faktiskt inte det. Från EU-håll kommer det att ställas tuffare krav på omställningar fram till år 2030 men vi har redan en tydlig strategi inom företaget.

Rönnskärsverken har bestämt sig för att eftersträva att vara den mest klimatvänliga och respekterade metalltillverkaren i världen redan år 2025.

– Vi vill visa att vi är ett hållbart företag som kommer att leva vidare även efter år 2030, säger projektchefen.

Sett ur ett längre historiskt perspektiv har verksamheten sedan 1970-talet minskat utsläppen av tungmetaller med 99 procent och utsläppen av svaveldioxid med 90 procent.

Hör hur man arbetar med att få ner utsläppen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet